Video placeholde

Důvody pro zbavení prezidenta pravomocí tu už jsou, připomíná to hru Záskok, říká ústavní právník Kysela

Důvody pro odebrání pravomocí prezidentovi republiky tu jsou, může to být jen dočasné, říká ústavní právník a vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy profesor Jan Kysela. Je teď jen na politicích, jestli k tomu kroku přistoupí, z právního hlediska by podle Kysely mohli. Přístup k Miloši Zemanovi podle něj ovlivňuje i přehnaná úcta, kterou k funkci prezidenta část lidí má, navzdory tomu, kdo prezidentem je a co dělá. Má to víc důvodů a vede k emocionální reakci třeba na právnické otázky spojené s prezidentem.

Situace kolem prezidenta teď Kyselovi připomíná scénu z Cimrmanový hry Záskok. Problém přitom je, že lidé, kteří nám přinášejí zprávy o prezidentovi a od prezidenta, se netěší obecné důvěře, upozorňuje. A připomíná, že budoucnost Zemanova okolí je s jeho setrváním ve funkci přímo svázaná. I to je jeden z důvodů, proč už je podle Kysely možné aktivovat článek 66 Ústavy. Pravomoci by přešly na předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny.

Pokud by prezident jmenoval premiérem Andreje Babiše, šel by proti vůli lidí vyjádřené volbami, míní Kysela. Je totiž zjevné, že Babiš ve sněmovně většinu nemá a ani ji nemůže nárazově získat. Zeman nicméně může jmenovat, koho chce, ústavní prohřešek by bylo až držení vlády bez důvěry ve funkci. Kysela upozorňuje, že vznikající koalice Spolu a Pirátů se Starosty by měla brát ohledy i na lidi, jejichž hlasy propadly a kteří ji nevolili. V opačném případě by totiž lidé ještě ztratili důvěru v instituce státu.

Jak se Jan Kysela dívá na komunikaci Hradu? Jaké jsou důvody pro zbavení prezidenta pravomocí a kdy byly naplněné? Byla situace Václava Havla odlišná? A v čem je nebezpečí milionu propadlých hlasů ve volbách? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>