Video placeholde

Havlíček: Babiš by měl kandidovat na prezidenta, jsem srdcař a pro ANO se obětuju, do vlády se vrátíme

Vstoupil jsem teď do hnutí ANO, jsem srdcař a chci se za něj obětovat, říká vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy a nově zvolený poslanec Karel Havlíček. Premiér Babiš by podle něj měl kandidovat na prezidenta. Má prý velkou šanci vyhrát. Pak se můžou objevit noví lídři, kteří ANO povedou do voleb. Havlíček věří, že ANO příští volby vyhraje a do vlády se vrátí. Teď je smířen s opozicí, kde chce mimo jiné akcentovat sociální témata.

Schůzka premiéra s prezidentem byla osobní, ale řešili i případné pověření, nevidím v tom rozpor, říká Havlíček. Předpokládá, že prezident svůj slib splní a Babiše pověří. Zároveň ale dodává, že si ANO uvědomuje povolební matematiku a nechce nic blokovat, i když chce aspoň ze slušnosti jednat a „vyložit karty“, nevzkazovat si vše přes média. Není to ale prý otázka na měsíce. Havlíček připouští, že kvůli své kampani přišlo ANO o potenciální partnery, ale prostě chtěli vyhrát.

Vláda už by podle Havlíčka neměla řešit strategické kroky. Ve hře je tendr na Dukovany, pokud se na něm tedy shodne s opozicí. Zároveň zvažuje spuštění kurzarbeitu pro automobilky kvůli omezení výroby, způsobeného nedostatkem čipů. Ministr ale zároveň varuje před nebezpečími, které tento krok provází.

Proč by měl být Andrej Babiš prezidentem? Jak si vysvětluje Karel Havlíček neúspěch ve volbách, ve kterých ANO sice uspělo, ale přesto odchází do opozice? Jak chce teď pro ANO pracovat a na co se chce soustředit? A jak chce pomoct automobilkám?

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>