Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera

Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera Zdroj: Frank Netter

Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera
Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera
Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera
Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera
Anatomické ilustrace dr. Franka Nettera
18
Fotogalerie

Záchvaty vzteku nebo dušení: Morbidně krásné ilustrace oscilují mezi uměním a učebnicí anatomie

Americký chirurg a ilustrátor Dr. Frank Netter vystudoval ve třicátých letech minulého století umění na Art Students League a National Academy of Design a také medicínu na Newyorské univerzitě. Umění se chtěl věnovat od dětství, rodiče ho ale dotlačili ke studiu medicíny. Později oba své talenty a vědomosti spojil a stal se jedním z nejuznávanějších ilustrátorů lékařské terminologie a anatomie. Jeho práci, která svou estetickou kvalitou přesahuje klasické lékařské učebnice, shrnují hned dva atlasy lidského těla: Netterův anatomický atlas člověka a Netterův vybarvovací anatomický atlas.

Doktor Frank Netter začal praktikovat medicínu v roce 1933, v době hospodářské krize, tzv. Velké deprese. „Pokud se pacient někdy omylem přitoulal do vaší kanceláře, většinou nezaplatil,“ popisoval později. Částečně tedy upustil od lékařské praxe a začal ilustrovat například reklamy na farmaceutické produkty, jako byl například Novocain. Když pak požadoval 1500 dolarů za sérii pěti obrázků a reklamní agent mu zaplatil 1500 dolarů za jeden, lékařské praxe se vzdal a stal se umělcem specializujícím se na anatomické kresby na plný úvazek. Mezi jeho nejzásadnější klienty patřila společnost Ciba, později známá jako Giba-Geigy (dnes po fúzi se Sandoz Laboratories Novatris).

Během spolupráce trvající pět desetiletí pro ni Netter vytvořil přibližně 4000 ilustrací. Ilustroval také například sbírku knih Clinical Symposia, kterou společnost poskytla lékařům a používala se ještě počátkem 90. let. Pro své ilustrace používal jako modely skutečné pacienty. Zobrazoval široké spektrum zdravotních problémů, od poškození mozku po zobrazení toho, co se v těle děje, když prožíváme záchvat bezuzdného vzteku.

V roce 2000 prodala společnost Novatris svá práva na díla Franka Nettera dceřiné společnosti MedMedia USA Icon Learning System. Ta je následně přeprodala holandské společnosti Elsevier, která je nadále zpřístupňuje veřejnosti v různých formátech. Netterův anatomický atlas člověka se stal jedním ze základních pilířů lékařského studia.

„Příspěvek doktora Nettera ke studiu anatomie člověka je epochální. Od 16. století, kdy Vesallius představil své kresby založené na pitvách, rozšířil naše porozumění anatomii více než kterýkoli jiný lékařský ilustrátor,“ prohlásil o Netterových kresbách libanonsko-americký kardiochirurg a cévní chirurg Dr. Michael DeBakey, jehož kariéra trvala neuvěřitelných 75 let.

Na Netterovu počest byla v roce 2013 otevřena v North Havenu v americkém Connecticutu Netterova lékařská fakulta medicíny na Quinnipiac University. Na zlomek z jeho díla se můžete podívat v naší galerii: