Jedna z největších ponorek poháněných dieselem na světě. (Samarská oblast, Rusko)

Jedna z největších ponorek poháněných dieselem na světě. (Samarská oblast, Rusko) Zdroj: Danila Tkachenko

Bartini Beriev VVA-14 byl letoun konstruovaný pro vertikální vzlétnutí po vzoru vrtulníku. Tenhle je jediný "přeživší". Sestrojeny byly pouze dva exempláře a ten druhý havaroval při vzlétnutí.
Lom v okolí Moskvy.
Kulturní centrum bývalého hornického městečka. To bylo zcela opuštěno, aby se záhy stalo cvičným cílem pro bombardování armádou. V roce 2003 město navštívil i Vladimír Putin, aby sledoval, jak na budovu na fotografii dopadne nový druh bomby.
Sklad u vědeckého zařízení na severu Ruska.
V okolí Čeljabinsku-40 je voda stále kontaminována radiací.
14
Fotogalerie

Pozůstatky sovětského impéria: Fotografie tajných základen, které na mapě nenajdete

Jedna návštěva u babičky, to bylo vše, co u Danila Tkachenka stačilo k zažehnutí touhy po prozkoumání vojenských tajemství komunistického Ruska. Dozvěděl se totiž, že jeho příbuzní žijí v původně utajeném městě, kde Sověti vyvinuli svou první atomovou bombu. A kde rovněž údajně došlo k jadernému výbuchu, jenž se podařilo ututlat.

Prarodiče Danilovi vyprávěli o obrovském množství chronických onemocnění, kterými začali obyvatelé města následně trpět, a tak se mladý Rus vydal na místo původní základny, kde vznikly jeho první snímky. Poté začal jezdit po zemích bývalého Sovětského svazu a dokumentovat opuštěné a kdysi tajné základny.

Jeho cesty ho zavedly na Sibiř, do Kazachstánu, ale i k Moskvě. Celou sérii fotografií nazval Zakázané oblasti a výběr z ní si nyní můžete prohlédnout v naší galerii: