Nockberge Mountains, Rakousko, Foto: Daniel Trippolt

Nockberge Mountains, Rakousko, Foto: Daniel Trippolt Zdroj: Boredpanda

Solbjørnvatnet, Lofoty, Norsko, Foto: Daniel Laan
Jedna z fotografií z vítězného portfolia Adama Gibbse: Port Renfrew, Vancouver, Britská Kolumbie, Kanada, Foto: Adam Gibbs
Jihovýchodní pobřeží Austrálie, Foto: Warren Keelan
Paria, Utah, Usa, Foto: Dylan Fox
Mezi městy Waynoka a Enid v Oklahomě, USA, Foto: John Finney
24
Fotogalerie

Naše planeta je nádherná: Snímky ze slavné soutěže nejlepších fotografů krajiny vám vyrazí dech

Pátý ročník mezinárodní soutěže nejlepších fotografů krajiny za rok 2018 (The International Landscape Photographer of the Year přinesl opět nepřeberné množství otisků dokonalosti Země. Porotci vybírali z téměř tří tisíc snímků od 863 fotografů. Vítěze vyhlásili letos v únoru. Mezi tři nejlepší se probojoval i slovenský fotograf Peter Svoboda.

Nejlepším fotografem v kategorii portfólií byl zvolen Adam Gibbs z Kanady. „Při pohledu na vítězné portfolio Adama Gibbses vidíme různorodost pohledů, porozumění světlu a odborné využití rámování a kompozice,“ objasňují svoji volbu porotci. Od leteckých pohledů na poušť po horské ledovce – jeho portfolio ukazuje celou řadu témat, což je nezbytný dílčí prvek v přesvědčení našich porotců, že jste nejlepší mezinárodní krajinný fotograf roku.“ Adam Gibbs zvěčňuje nejčastěji svou rodnou zem, zejména oblast ostrova Vancouver a její surovou, ale nádhernou, divočinu.

Vítězný snímek v kategorii jednotlivých fotografií pořídil Američan Paul Marcellini. Jeho umělecký záběr kmenů stromů vyčuhujících z floridské bažiny vytváří dech beroucí optickou iluzi. „Miluji každé místo, kde trávím čas, ale bažiny na Floridě budou vždycky mým nejoblíbenějším prostředím ke zkoumání. Baví mě zkoušet zorganizovat chaos. Navíc je skoro sázkou na jistotu, že tam budu úplně sám. A samota je skvělá!“ libuje si Paul Marcellini.

Třetí nejlepší portfólio nafotil rodilý Košičan Peter Svoboda. Na jedné z fotografií se Dolomity políbené sluncem a přikryté mlhou majestátně pnou nad horským stavením. Vystudovaný lékař, vášnivý skialpinista, horský turista a cyklista, který nikam nevyráží bez foťáku, rád zachycuje pokoru a „maličkost“ člověka vůči Zemi, jak řekl v rozhovoru pro web ephoto.sk. Nemenší roli pro něj hraje světlo a kompozice. Jeho obrazy často zachycují vzácné okamžiky lidské přítomnosti v přírodě, které mají zdůraznit respekt člověka vůči ní.

Výběr některých úchvatných soutěžních fotografií z pátého ročníku Mezinárodní soutěže o nejlepšího krajinářského fotografa na vás čeká ve fotogalerii: