Peter Lik a jeho fotografie Phantom

Peter Lik a jeho fotografie Phantom Zdroj: Peter Lik, Wikipedia

Autor nejdražší fotografie všech dob má české kořeny. Čím je jeho černobílá fotka tak výjimečná?

Černobílou fotografii australského fotografa Petera Lika pojmenovanou Phantom zakoupil v prosinci roku 2014 soukromý sběratel za 6,5 milionu dolarů. Stala se tak vůbec nejdražší fotografií světa a uzmula prvenství Rýnu II fotografa Andrease Gurského.

Fotografie, na které je zachycen Antelope Canyon v americké Arizoně, ve kterém světlo vykouzlilo magickou entitu, zachycuje sílu přírody. Fantom, který se v ní zhmotňuje v lůně Země, působí děsivým i uklidňujícím dojmem. Co z něj ale činí tak výjimečné dílo? Proč si jeho kupec nekoupil radši soukromý ostrov? Ohledně umění lze těžko dojít k jasnému konsenzu, někteří kritici, jako například Jonathan Jones ve svém článku pro britský Guardian, označují nejdražší fotografii světa za nóbl plakát, který najdete v pokoji luxusního hotelu, a prázdné klišé bez chuti. Každému ale evidetně „chutná“ něco jiného.

Peter Lik (1959), jehož rodiče emigrovali z Čech po druhé světové válce a usadili se v Melbourne, fotografii nevystudoval. Přesto ho více než solidně živí. Kromě fotografie pojmenované One, za kterou anonymní sběratel v roce 2010 neváhal vysolit milion dolarů, se přes magickou milionovou hranici přehouply i další dvě z jeho děl: Eternal Moods (černobílá verze jeho ikonické Eternal Beauty za 1,1 milionu dolarů) a Illusion (2,4 milionu dolarů). Obě si neznámý kupec přibral k Phantomovi. Celkem tak za Likovy fotografie zaplatil 10 milionů dolarů. Ve dvacítce nejdražších fotografií světa má Peter Lik momentálně hned čtyři želízka.

Stejně jako Eternal Moods je i Phantom černobílou verzí jiné z Likových fotografií. V původním barevném podání se jmenuje Ghost. Že to Lik umí i s barvami, dokazuje například výše zmiňovaná fotografie One. Snímek pořízený těsně po úsvitu na břehu řeky Androscoggin v New Hampshire připomíná impresionistický obraz – prchavý okamžik, ve kterém jeho autor dle svých slov cítil jednotu s okamžikem i přírodou. „Na to ráno nezapomenu po zbytek života. Všude byl klid a vůně podzimního lesa plnila mé plíce. Mlha se vyčistila a v řece se na chviličku objevil magický odraz. Bílé břízy, černé kmeny, kaleidoskop zeleně – všechno se spojilo ve 3D iluzi. Jednou jsem stiskl spoušť a pak scéna zmizela s ranním vánkem,“ vzpomíná Lik.

Příroda je alfou a omegou Likovy tvorby už od dob, kdy začínal jako samouk fotit bakeliťákem Kodak Brownie. „Účelem všech mých fotografií je zachytit sílu přírody a přetlumočit ji způsobem, který v někom vzbudí vášeň a spojení s obrazem,“ tvrdí Peter Lik, o kterém se traduje, že ho spíše než práce jeho kolegů zajímá jen vlastní byznys.

Nejdražší fotografií byl donedávna digitálně upravovaný záběr Rhein II od německého fotografa Andrease Gurského z roku 1999. Snímek, který zachycuje řeku Rýn, se v roce 2011 prodal za 4,3 milionu dolarů. Patří do šestidílné kolekce, kterou vystavují nejslavnější muzea světa. Třetí nejdražší fotografií světa je pak konceptuální autoportrét americké fotografky Cindy Sherman nazvaný Untitled z roku 1981. Ten byl rovněž v roce 2011 vydražen za 3 890 500 dolarů.

Vůbec nejdražším uměleckým dílem všech dob je v současné době obraz Salvator Mundi (Spasitel světa) od Leonarda da Vinciho, který byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů. Jeho kupcem se s nejvyšší pravděpodobností stal saúdský princ Badr bin Abdalláh, který jednal v zastoupení korunního prince Muhammada bin Salmána. Ohledně obrazu však panují momentálně nejasnosti. Od dražby se totiž neobjevil na veřejnosti. Loňská výstava v muzeu Louvre Abú Zabí, jejímž highlightem měl obraz být, byla odložena. Kde se nyní obraz nachází, netuší ani experti. Stejně tak se neshodnou na jeho autorství. Někteří znalci tvrdí, že je dílem Leonardových žáků.