Účastníci Comic-Con Prague 2022

Účastníci Comic-Con Prague 2022 Zdroj: Petr Vagner

Účastníci festivalu Comic-Con 2022
Účastníci festivalu Comic-Con 2022
Účastníci festivalu Comic-Con 2022
Účastníci festivalu Comic-Con 2022
Účastníci festivalu Comic-Con 2022
58
Fotogalerie

Třetí pražský Comic-Con odstartoval ve velkém stylu. Podívejte se na fotogalerii z prvního dne

V Praze začal třetí ročník festivalu Comic-Con Prague, který potrvá do 24. dubna. Do centra O2 universum odpoledne dorazily první stovky fanoušků sci-fi, fantasy a hororu. Mezi nimi budilo pozornost množství takzvaných cosplayerů, kteří svou lásku k oblíbeným fantasy hrdinům vyjadřují skrze kostýmy. Fotogalerii kostýmů z prvního festivalového dne si můžete prolistovat v úvodu článku.

Před O2 universum i mezi stánky v prostorách haly bylo možné zahlédnout postavy z filmů, komiksů, videoher, knih i seriálů. Tradičně nechyběli superhdinové od Marvelu i z DC Comics, postavy z japonského anime, ani studenti ze školy čar a kouzel v Bradavicích nebo postavy z filmové trilogie Pán prstenů.

Právě v Pánovi prstenů si zahrál krále Théodena anglický herec Bernard Hill, který bude hostem sobotního a nedělního programu Comic-Con Prague. Program prvního dne mimo jiné nabídl setkání a možnost selfie s britským hercem Finnem Jonesem, jehož nejznámější rolí je Ser Loras Tyrell v seriálu Hra o trůny. Návštěvníci Comic-Conu Prague se mohou těšit nejen na fotografování, autogramiády a besedy se zahraničními i domácími herci a umělci, ale i na promítání, workshopy, soutěže, výstavy, koncerty a také na hraní videoher a stolních her.

Videoherně a deskoherně je vyhrazena plocha přes 1400 metrů čtverečních. V obří videoherně se nacházejí nové i retro konzole, videohry, virtuální realita, ale také herní počítače, notebooky a podobně. Deskoherna pak nabízí desítky stolů pro karetní a deskové hry a hlavolamy.

Už podruhé mohou návštěvníci akce navštívit také stánek hlavního města a jeho akciových společností, kde s pomocí virtuální reality navštíví Prahu budoucnosti. Oproti loňsku virtuální realita nově zahrnuje i tzv. Metropolitní plán, což je připravovaný nový pražský územní plán. Lidé tak uvidí, kde v metropoli v budoucnu vzniknou nové školy, parky či silnice. Zážitek letos obohatí i nové interaktivní prvky. Pražská scéna pak připravila pro návštěvníky také výstavu nebo soutěž s názvem Pražský filmově inovační kvíz.

Součástí Comic-Conu Prague je i představení muzikálu 2116 od Raye Bradburyho v podobě inscenovaného koncertu v kostýmech nebo výstavy Lego soch v životní velikosti a Star Trek kostýmů a rekvizit. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Comic-Con Prague vychází ze zahraničního konceptu, který má za sebou půlstoletou historii. První taková akce se konala v USA v roce 1970. Na první ročník tuzemského setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih přišlo předloni do pražského O2 universum 23.000 návštěvníků, loni jich pak pořadatelé zaznamenali 18.500.