Video placeholde
Obrázky ze seriálu Lajna 2
Obrázky ze seriálu Lajna 2
Obrázky ze seriálu Lajna 2
Obrázky ze seriálu Lajna 2
Obrázky ze seriálu Lajna 2
14
Fotogalerie

Langmajer trénuje Slávii, čelí #metoo i „chcaní do bruslí“. Seriál Lajna 2 je dárek hokejovým fandům

Televize Seznam, respektive internetová televize Stream.cz, která do ní byla začleněna, oživuje legendární internetový seriál Lajna o zákulisí českého ligového hokeje. I ve druhé sérii se vrací Jiří Langmajer jako trenér Hrouzek a Hana Vagnerová jako jeho přítelkyně a exstriptérka Deniska. V pozici režiséra a scénáristy zůstali Vladimír Skórka a Petr Kolečko. Jinak je všechno jiné – vedlejší postavy, zápletka i tým, který Hrouzek trénuje. Z Havířova se totiž přesunul do Slávie. Nová řada bude mít premiéru 24. září.

Lajna debutovala před dvěma lety na tehdy začínající televizi Obbod a měla navázat na úspěch, který zaznamenal fotbalový seriál Vyšehrad. Jen Lajna byla o hokeji. Větší, dražší, s delší stopáží i hereckými hvězdami. A i když na kultovní statut fotbalisty Laviho nedosáhla, trenér Hrouzek si získal nejednoho hokejového fanouška. A právě na úspěch první řady se nyní druhá pokouší navázat v Seznamu, kam tvůrci z dnes už skomírajícího Obbodu přešli.

V rámci exkluzivní předpremiéry promítl Seznam fanouškům a novinářům všechny díly. A právě vidět celou druhou sérii Lajny je něco, co bych vám rád doporučil. První díl je totiž hodně rozpačitý. Zápletka je chabá, je to v podstatě zbytečný díl, který má za cíl dostat Hrouzka z Havířova do pražské Slávie a představit dvě další důležité postavy – slávistickou manažerku, kterou hraje Tereza Vilišová, a Hrouzkova otce, který je ještě větší fanatik do hokeje. Jakmile ho ale přežijete, čeká vás skvělá jízda, která brnkne na strunu všem, kteří kdy měli s českým hokejem co dočinění, sledovali kauzu kolem Slávie a Vladimíra Růžičky a vůbec se rádi podívají na bandu chlapů na ledu. Navíc Stanislav Šárský se coby Hrouzek senior s přibývajícími epizodami rozehraje do životní role.

Stejně jako v první sérii, i tady musí být samozřejmě vztahová linka, kdy jednotlivé postavy mezi sebou řeší různé krize. Scházejí se, rozcházejí, hledají k sobě cestu – zkrátka jedno velké klišé. Jen občas se povede tenhle konstrukt Kolečkovi shodit a budiž mu ke cti, že tu dokáže navodit stavy skutečné melancholie nad starými dobrými hokejovými časy a nesklouzává do patosu. Jakmile se ale vleze do hokejové šatny, je to snad ještě lepší než před dvěma lety. Jiří Langmajer vplul do Hrouzka přesně tam, kde ho tehdy zanechal, a v seriálu prakticky nemá slabou scénu.

Slávista Michal Suchánek

V kabině dostanou prostor čtyři další výrazné postavy. Michal Suchánek – kustod, který nahradil rolbaře Norberta Lichého z první série. Z ukázek jsem čekal, že bude Suchánek hrát nějakého rozjuchaného blbečka, někoho lehce postiženého, případně klasického hláškaře, který tu a tam pustí nějaký fór. Opak je ale pravdou. Jeho postava připomíná Rain Mana. Zadumaný křehký masér a veliký srdcař, který toho v sobě hodně dusí. A Michal Suchánek ho zahrál parádně. Dozrál totiž ve výborného charakterního herce a režiséři by mu měli vážnější role svěřovat častěji. Jeho monolog je v seriálu jednou z nejlepších věcí. Michal Suchánek je totiž v reálném životě velký Slávista a na stadionu kdysi trávil dlouhé hodiny. Když tedy od plic říká v seriálu Hrouzkovi, co si o něm myslí, nemůžete se ubránit pocitu, že sledujete skutečného Michala Suchánka, jak tohle říká Vladimíru Růžičkovi.

Pak je tu trojice hokejistů – herců, které to tmelí na ledě i v kabině. Václav Neužil si v první řadě natolik užil roli úplné gumy z NHL, že se tentokrát vrací jako postava pro celou sérii. I když svým osudem může připomínat Plekance, mentalitou a chováním je spíš na úrovni Tlustého či Hudlera. Další je útočná formace ze seriálu Ulice – Tomáš Dastlík a Patrik Děrgel, oba velmi zdatní hokejisté, kteří by nepotřebovali záskok ani ve skutečném zápase. Zatímco Dastlík je nedoceněným stárnoucím hokejistou neosovětského typu (připomíná třeba Tomáše Rolinka), Děrgel je schopný hráč bez ambic. Hodný kluk, kterému první liga stačí (takový Jirka Dopita na začátku kariéry). Ti mají na starost vyobrazit všechny možné hokejové stereotypy, které se dějí uvnitř kabiny. Od motivačních proslovů přes snění o NHL až po šikanu, kdy se někdo někomu vymočí do brusle. Na první pohled možná trochu přetažená scéna, v 90. letech ale skutečně reálný případ posilování hokejového kolektivu.

Nevídaný productplacement

Ženské postavy Kolečko klasicky karikuje, vysmívá se hnutí #metoo, a když jeho hrdinky jednají nějak z vlastní vůle nebo demonstrují osobní sílu, nikdy to nemá dlouhodobý pozitivní účinek. Bylo by ale hloupé mu to zrovna v tomto případě vyčítat. Jde tu primárně o hokej a to je chtě nechtě prostě mužský sport.

Seriál je tedy potřeba doporučit nejen všem fandům hokeje, ale i všem, kterým v klasické televizi chybí komediální seriál s hláškami, co příjemně utíká a nerozplizne se do tisíce epizod či do sitcomové prázdnoty. Celá série drží pohromadě a tvůrcům je potřeba zatleskat i za to, jak se poprali s produktplacementem. Nejvíce peněz zřejmě dala společnost Chance, jejíž název nese i první hokejová liga. Ale pokud si myslíte, že se to tu nějak vychvaluje, tak jste na omylu. Název sázkovky tu téměř nikdy nezazní v pozitivním slova smyslu a to je v rámci placených spoluprací věc téměř nevídaná.

Nové díly můžete sledovat od 24. září na televizeseznam.cz.