Video placeholde
Seriál Předzvěsti
Seriál Předzvěsti
Seriál Předzvěsti
Seriál Předzvěsti
Seriál Předzvěsti
14
Fotogalerie

Apple natočil seriál o drancování planety. Máte ho sledovat na jeho výrobcích, které nepotřebujete

„Je to seriál o tom, jak udělat správnou věc a zachovat si při tom důstojnost. Natočený společností, která provozuje nelidské manufaktury v Číně,” říkal moderátor Ricky Gervais před třemi lety na předávání Zlatých glóbů. Chtěl tak sestřelit titul jménem The Morning Show, v němž se štáb ranního vysílání vyrovnává se sexuálním predátorem a který na své platformě uvedla společnost Apple. Při pohledu na seriálovou novinku od stejné firmy by se chtělo říct, že pokud chtěl komik poukázat na bezuzdné pokrytectví a falešné moralizování, vystřílel si tuhle munici až moc brzo.

Na Apple TV+ totiž nově najdete drama Předzvěsti. V osmi různě propojených epizodách nastiňuje temnou budoucnost mezi čtvrtou a sedmou dekádou tohoto století, kterou způsobí klimatická změna. V prvních dílech „jen” hoří lesy a odlamují se ledovce, v těch pozdějších se už kvůli rostoucím teplotám život odehrává jen v noci a v těch finálních lidé nahrávají své vědomí do cloudu. Multimiliardář a šéf firmy mocnější než všechny vlády světa nakonec stojí před tribunálem, jenž ho viní ze zločinu ekocidy. A kupodivu to není Tim Cook.

Ano. Seriál, v němž defilují postavy, co řeknou větu typu: „Před pětadvaceti lety jsme měli kryptoměny za spásu, teď nás ničí jejich uhlíková stopa,” a zase odejdou, aby mohly nastoupit další, které prohodí, že: „Neustále vyvíjíme technologie, co řeší vše kromě jádra problému,”, natočila jedna z největších a nejbohatších firem světa zamlčující obrovské nepřímé emise. Firma, která po nás chce, abychom si neustále kupovali její nové produkty. Ty vyrábí ve velmi specifických koutech planety, kde je levná pracovní síla a na životní prostředí se kašle. Víc blatantní seriálový greenwashing tady snad ještě nebyl.

Poslední keporak Meryl Strepová

Pokud tedy měl tenhle projekt zafungovat jako budíček, kvůli své naduté neupřímnosti nakonec udělá víc škody než užitku, ostatně jako vždy, když se umění podlézavě pokouší nahrazovat roli sociálního aktivismu. „Možná je to způsob, jakým nám příroda dává najevo, abychom se už nerozmnožovali,” říká Sienna Millerová, jedna z mnoha celebrit v hlavních rolích. V seriálu se jinak dále objeví David Schwimmer, Marion Cotillardová, Edward Norton, Forest Whitaker,, Kit Harington, Tobey Maguire a dokonce Meryl Streepová mluvící posledního keporkaka. Až si říkáte, že to skoro působí jako ono video, v němž za covidu hollywoodské stars ze svých panství zpívaly píseň Imagine, aby nám všem ostatním ulehčily lockdown.

Předzvěsti ovšem neobstojí, ani kdybyste k nim přišli jako řadoví diváci, kterým jsou okolnosti jejich vzniku úplně ukradené. Upravení úspěšní lidé v hezkých interiérech mají trpět, dopady klimatické krize tady ale vůbec nevidíme, maximálně slyšíme umělou inteligenci, jak postavá v jejich vypulírovaných domovech, kde byste mohli jíst ze země, a sděluje, kolik lesů v Amazonii už shořelo. Na to, jak se má všechno rozpadat, je konec světa vlastně celkem pohoda, až vám to někdy připomene katastrofický trhák 2012 od Rollanda Emmericha.

Zabijácký mrož

Showrunner Scott Z. Burns se na chvíli vzpamatuje ve svižně nervózní indické epizodě o dvou pašerácích, jež konečně ukáže někoho jiného než Američany. Jinak ale střídá celospolečenské a soukromé tragédie zcela nevzrušivě, nesoustředěně a bezcílně, až byste nevěřili, že má na kontě i populární thriller Nákaza, kde prolínání globálních a lokálních perspektiv udržovalo napětí. V Předzvěstech místo toho dostanete zabijáckého mrože, snové taneční číslo v zatopené miamské synagoze a abnormálně pohotovou, unaveně cynickou příslušnici generace Z, která mluví výhradně v instantních twitterových bonmotech.

Firma Apple však nemoralizuje poprvé, aniž by se sama podívala do zrcadla. V jejím nedávném seriálu Odloučení můžete rozdělit svoje já tak, že v práci nevíte o tom, jakým člověkem jste mimo ni, a doma zase vůbec netušíte, co provádíte v práci. Byl z toho poutavý konspirační thriller, jenž ale také poučoval o ceně práce v kapitalismu, která nás obírá o duši. V jednotlivých epizodách se například mezi odděleními v tajemné firmě pěstovala umělá rivalita, aby tam nevznikly odbory… Tedy formace, které si u sebe nepřeje ani skutečná firma Apple, jež proti nim dokonce najala speciální právníky.