Video placeholde

Instalatéři z Bílého domu: Skandál Watergate vrací úder! Harrelson exceluje v temně komickém seriálu

Chcete zažít skvělého Woodyho Harrelsona a Justina Therouxe jako dva trumbery, kteří se zavile snaží ochránit amerického prezidenta, ale nakonec mu zlomí vaz? Chcete pochopit, jak klaunsky funguje americká politika, a smát se u toho nahlas, i když v seriálu nevystupuje Donald Trump? Pusťte si nový pětidílný seriál z dílny HBO Instalatéři z Bílého domu o všem, co na začátku sedmdesátých let předcházelo aféře Watergate, a užijete si to. Více najdete v tomto videu v nové epizodě pořadu SEROŠ X.  

Napadlo vás někdy, co se stalo před vloupáním do budovy Watergate? Co se kulo za zavřenými dveřmi? Kdo byli ti chlapíci, kteří to celé naplánovali a udělali, co za papíry přesně ukradli, jak tam chtěli nainstalovat ty štěnice? Jak vlastně spáchali tenhle jeden z největších amerických politických zločinů? O tom všem pojednává nový, hippiesácky barevný a nesmírně vtipný, na skutečných událostech založený pětidílný seriál z dílny HBO Instalatéři z Bílého domu.

Nehrají v něm žádní stateční reportéři (jako v legendárním snímku Všichni prezidentovi muži), ale dva troubové, šéfové zvláštní vyšetřovací jednotky na ochranu prezidenta Richarda Nixona, bývalý agent CIA Howard Hunt a bývalý člen FBI Gordon Liddy – hrají je Woody Harrelson a Justin Theroux.

Instalatéry natočil držitel ceny Emmy režisér Dave Mandel, který ví všechno o americké politice 20. století, detailně rozumí mechanismu mocenských intrik a hlavně ví, jak přivézt Washington do Hollywoodu: ukázal to ostatně už jako showrunner seriálu HBO Veep (Viceprezidentka) o fiktivní viceprezidentce Spojených států. 

Instalatéři ale fiktivní nejsou, mají v sobě dokonce obsaženou důležitou poznámku, totiž že žádná jména v příběhu nebyla změněna, aby byli chráněni nevinní, protože téměř všichni byli shledáni vinnými.

Lehounkou rukou natočené satirické drama začíná v roce 1971, kdy si Bílý dům najme oba chlapíky, aby vyšetřili únik takzvaných Pentagon Papers, tajných zpráv o zapojení Ameriky do války ve Vietnamu. Jejich pracovní skupince, která má za úkol chránit prezidenta Nixona, se skutečně začne nechvalně říkat Instalatéři z Bílého domu, neb mají opravit „tekoucí kohoutky“, kterými z Bílého domu unikají informace do tisku.

Ten seriál působí trochu jako kriminálka ze zvláštní školy a smát se u něj budete nahlas: i když u spousty scén si říkáte, že to přece ani nemůže být pravda. Jenže může. Jednotlivé postavy přitom nejsou žádné karikatury, občas, hlavně v posledních dvou dílech, tam problesknou i hluboké, až existenciální okamžiky: jsou to chlapi z masa a kostí, které opíjí pocit, že se nacházejí v blízkosti prezidenta Spojených států.

Výborně obsazená pětihodinovka se kromě kriminální linie točí okolo soukromí a rodin Howarda Hunta a Gordona Liddyho, kteří mají v úhledných domech na předměstích každý kupu dospívajících dětí a taky své spořádané americké housewife, z nichž tu první hraje křehká Američanka Judy Greer a tu druhou, zajímavější bermudsko-britská herecká hvězda ze seriálu Hra o trůny Lena Headey. Ta ztvárňuje manželku postavy Woodyho Harrelsona Dorothy Huntovou a je mnohem chytřejší, zkušenější a pracovně schopnější než její manžel; její dějová linka je, nechte se překvapit, vyprávěna hodně zajímavým způsobem.  

Pozorný divák v tomhle seriálu pozná další legendární herce, za všechny americkou hereckou legendu Kathleen Turnerovou jako bývalou zkorumpovanou telefonistku Nixonovy administrativy Ditu Beard,m nebo F. Murraye Abrahama, slavného Salieriho z Formanova Amadea, který tam hraje malou, ale důležitou roli soudce.

Osvěžující je i to, že Instalatéři neobsahují žádná únavná sedmdesátková vizuální klišé, jak je známe z jiných filmů, ostatně při rozhovoru pro Reflex režisér Dave Mandel zdůrazňoval přínos kostýmní výtvarnice Leah Katznelsonové, která nákladný projekt vybavila významotvornými kostýmy a pestrými barvami: i když kvalita látek zůstává, jak bylo tehdy zvykem, i nadále příšerná.

Seriál je pak cenný právě tím, že si zábavně, ale kousavě pohrává s bolestnými místy americké historie a zkoumá je z pohledu grázlíků a obyčejných, chybujících smrtelníků. Tak to u kvalitních lokálních minisérií bývá; jen s tím rozdílem, že z Instalatérů bude jednoznačný globální hit.