Video placeholde

Dobré matky své dcery neprodávají ani nenechají mlátit. Podívejte se na výjimečný seriál o kalábrijské mafii

Dobré matky jsou zároveň špatné gangsterky. To asi tak nějak tušíte a šestidílný italsko-britský seriál Dobré matky, který měl počátkem dubna premiéru na kanálu Disney +, vám to jen potvrdí. Uvidíte v něm mafii trochu jinak, než jak ji znáte ze seriálů Gamorra a Suburra: Krvavé předměstí nebo rovnou z Kmotra – totiž z perspektivy žen, které jsou nuceny v zločinném prostředí žít a vychovávat děti a prakticky nemůžou z osidel mafie vyváznout živé.

Dobré matky jsou založeny na skutečném příběhu čtyř žen, co se vzepřely 'Ndranghetě, nejmocnější mafiánské organizaci na světě, která vznikla před více než stoletím v Kalábrii a jejíž čelní představitelé bohužel nějak nedomysleli, že s misogynií a čistým terorem vůči svým ženám a dcerám se daleko nedostanou. 

Seznamujeme se s osudy čtveřice nešťastnic, příslovečných jehňátek, která se ocitla ve vlčí tlamě, jak se zpívá v úvodní znělce. První z nich, Lea Garofalo, se rozhodne svědčit proti svojí famílii a po sedm let se pak s dospívající dcerou skrývá před pomstychtivým manželem. Tato dcera, Denise Cosco, nějaký čas pobývá v horské vesnici u své tety a zkouší si hledat k otcovi vztah. Ve vzdáleném městě pak žijí dvě zoufalé přítelkyně, Cetta Cacciola a Giuseppina Pesce. Ani ne třicátnice mají každá tři děti a vinou dost zrůdného systému 'Ndranghety dcery bezmála na vdávání. I tyhle dvě se rozhodnou spolupracovat s karabiniéry a vypovědět všechno o fungování zločinecké organizace vyšetřovatelce Anně Colace.

Geniální přítelkyně a stockholmský syndrom

Šest hodinových dílů je na tohle společenskokritické drama možná trochu moc, zvlášť pokud jste četli i předlohu seriálu, stejnojmennou knihu, kterou podle skutečných osudů napsal americký novinář Alex Perry v roce 2018. Těsně před Vánoci ji česky vydalo nakladatelství Slovart a vřele vám ji doporučuju. Každá z protagonistek prožívá jinou verzi pekla a po nějaké době je možná začnete odsuzovat, a stejně tak policejní vyšetřovatele – za liknavost, neschopnost empatie, za špatné rozhodnutí založená výhradně na emocích a navzdory zdravému rozumu i řadě zkušeností s dokonale odpudivými mužskými hrdiny, kápy, kteří ve špíně a chudobě italského jihu surově mlátí svoje ženy a dcery.

Nejvíce prostoru je věnováno krásné Denise, kterou zároveň hraje české veřejnosti známá, doposud jen seriálová herečka Gaia Girace, představitelka Lily Cerullo z populárního seriálu Geniální přítelkyně. Typově jde o stejné role vzdorovitých, divokých a velmi chytrých holek ze špatné rodiny, které se chtějí dostat výš a být lepší než jejich příbuzní, ale počestně.

Zajímavé je sledovat jak rysy stockholmského syndromu na každé z žen unikajících mafii, tak jejich ženské příbuzné, které si vytrpěly úplně to samé, ale neváhají vlastní krvi házet klacky pod nohy, ba posílat své dcery na smrt a mlčky přihlížet jejich zotročování.

Nejlepší seriál Berlinale

Na režii se podíleli britský matador Julian Jarrold a italská scenáristka a režisérka Elisa Amoruso, knihu pro televizi adaptoval zkušený britský scenárista Stephen Butchard. Tento anglický vliv ovšem na Dobrých matkách nenechal nejmenší stopy, a jak je řekněme Bílý lotos reklamou na turistické destinace, Dobré matky by si žádná italská cestovní kancelář za rámeček nedala. A spíš než vinou skutečně podmanivé kamery to bude vinou camorry, přesněji její rodné sestry 'Ndranghety.

Vy se na Dobré matky každopádně podívejte – z málokterého seriálu dneška plyne tolik ponaučení a u málokterého pocítíte takovou vděčnost za prostředí, do kterého jste se narodili. Cenu pro nejlepší seriál si Dobré matky z letošního Berlinale neodnesly nadarmo.