Video placeholde

Bílý lotos: Drogy, sex, mrtvoly a luxusní dovolená. Oceňovaný seriál je zpět s druhou řadou

 „Stvořila jsem monstrum,“ povzdechne si padlá dívka Lucia nad svou talentovanou přítelkyní Miou v pátém díle druhé řady Bílého lotosu, satirického dramatu opepřeného komediálními prvky a krimi zápletkou. Tuto výstižnou větu si, samozřejmě v mužském rodě, musel dvaapadesátiletý režisér, scenárista a producent Mike White říkat téměř nad každou z tuctu postav, které do sedmi hodinových dílů právě načaté minisérie obsadil.

A propos první řada: ta za svůj pronikavý pohled pod pozlátko luxusního havajského letoviska před dvěma měsíci získala deset cen Emmy, čímž překonala i dramatický Boj o moc nebo komediálního Teda Lassa. V havajském hotelu Bílý lotos šlo především o demaskování pokryteckých hostí, o třídní a rasovou příslušnost i o nahlédnutí pod pokličku špičkového hotelového provozu. Ovšem tentokrát, na romantické pláži v Taormině, nejkrásnějším historickém městečku Sicílie, si divák bude lámat hlavu s různými přístupy ke svádění a sexualitě, s falešnou morálkou a s různými podobami „souboje pohlaví“ včetně toxické maskulinity a, řekněme, jistého parazitismu.

 

Svůdné téma, univerzální příběhy a výborné herectví mnoha zúčastněných podporuje velmi kvalitní scénář s několika neuvěřitelně vtipnými momenty (které bohužel uniknou tomu, kdo sleduje české titulky, přeložené krotce a nepřesně). Opět budete proklínat HBO, která na rozdíl od konkurenčního Netflixu odmítá uspokojovat binge-watchery a stále ještě uvolňuje nové epizody nejočekávanějších seriálů hezky postupně, bez ohledu na to, jak palčivou touhu a závislost tím vyvolává.

I v druhé řadě Bílého lotosu ovšem budeme po sedm romantických, vášnivých a v posledních dvou epizodách výrazně hororových hodin, přesněji po sedm pondělních večerů, ubytováni na vskutku pětihvězdičkové úrovni.