Video placeholde
Ve filmu si zahrál i Mark Ruffalo
Investigativní tým Spotlight je odhodlaný odkrýt pedofilii páchanou více než 70 knězi
V roce 2002 publikoval tým Spotlight téměř 600 případů sexuálního zneužívání, uskutečňovaného více než 70 kněžími, jejichž činy katolická církev zatajila.
Stanley Tucci hraje ve filmu advokáta
Při nenápadném rozkrývání začíná být jasné, že rozsah systematického církevního krytí úchylek svých kněží je nesrovnatelně větší, než původně kdokoliv z novinářů očekával
48
Fotogalerie

Shakespeare či Forrest Gump: 13 případů, kdy dostal Oscara ten “horší” film

Předávání Oscarů byla vždycky velice zvláštní událost. Filmoví laikové tvrdí, že Akademie oceňuje hlavně nudné filmy, filmoví kritici zas rádi mluví o tom, že Oscary jdou především povrchním filmům, které jsou hluboké jen na oko. A oba tábory mohou mít pravdu. Akademie totiž za svou kariéru nasekala hromadu přehmatů. Zvlášť v kategorii “Nejlepších filmů” daného roku. 

  1. Film Spotlight je jedním z nejlepších novinářských filmů vůbec a svého Oscara za nejlepší film by si zasloužil… kdyby proti němu nešel Mad Max: Fury Road. Jak může někdo nedat nejlepší film poslednímu Mad Maxovi? Vždyť je to nejlepší akční film posledních dvaceti let. 
  2. V roce 1977 vyhrála nejlepší film Annie Hall. S tím by nebylo nic špatně, Annie Hall je super film. Jenomže ten rok vyšly třeba první Star Wars, které změnily historii kinematografie. 
  3. A jenom rok předtím Rocky porazil Taxikáře. 
  4. Naprosto ukázkový případ pochází z roku 1943. Tehdy vyhrál nejlepší film roku western Jízda do Ox-Bow. A porazil takovou malou neznámou romantickou komedii pod názvem Casablanca. Ano, ta Casablanca, možná nejslavnější romantický film všech dob.
  5. Přitom to vypadá, že Oscaři nemají westerny zas tak v lásce. Jak jinak si chcete vysvětlit, že v roce 1969 propadli Butch Cassidy a Sundance Kid i Wild Bunch a nejlepší film šel Půlnočnímu kovbojovi? Jo, my víme “Bible nezávislého filmu”, ale stejně. Cassidy a Kid!
  6. S romancí mají Oscaři problém obecně. V roce 1995 vyhrálo cenu za nejlepší film dnes už zapomenuté, levně rasové drama Crash. A porazilo Zkrocenou horu, kompletně revoluční romantický film o dvou kovbojích. A vůbec, kdyby Akademie tak moc chtěla ocenit dobré drama, měla to dát ten rok Spielbergově Mnichovu. 
  7. Jó, když už se Oscaři dávají za romantiku, tak za romantiku retardovanou. V roce 1999, v roce, kdy vyšla Tenká červená linie, Sbal prachy a vypadni, Big Lebowski a Zachraňte vojína Ryana… vyhrál nejlepší film Zamilovaný Shakespeare. WTF?!
  8. A když jsme u Spielberga, jak je možné, že E. T. prohrál s Ghandim? 
  9. Nebo v devadesátém šestém, to zase šla soška Anglickému pacientovi. Opět, nic proti. Kdyby se o Nejlepší film neucházelo i Fargo. Jeden z nejlepších policejních filmů vůbec.
  10. V roce 2010 získala Nejlepší film Králova řeč. Film, který radši dostane Oscara, než aby reálně něco řekl. Extrémně britské konverzační drama založené na reálné události. Díky tomu přišlo o svého Oscara jiné drama založené na reálné události. Mnohonásobně lepší Fincherův Social Network.
  11. Rok 1957. Sošku za Nejlepší film získává povedený válečný film Most přes řeku Kwai. A naprosto unikátní konverzační drama 12 rozhněvaných mužů si odnáší jen tři upocené nominace. 
  12. V devadesátém roce vyhrál Tanec s vlky nad nejlepším filmem Martina Scorseseho Goodfellas. 
  13. A nakonec jeden kontroverzní. Minimálně v Česku kontroverzní. Z nějakého důvodu tady všichni milujeme Forresta Gumpa, přestože je to taková zmatená limonádová oslava Ameriky. Forrest v roce ‘94 vyhrál Nejlepší film. Ale ten samý rok vyšlo i Vykoupení z věznice Shawshank, Pulp Fiction a Jurský park. A všechny tyhle filmy jsou lepší.