Conrad Nagel předává Oscara herečce Normě Shearer

Conrad Nagel předává Oscara herečce Normě Shearer Zdroj: vintag.es

Banket 1. akademie, 16. května 1929, v hotelu Hollywood Roosevelt
Banket 1. akademie, 1929
Nejlepší režisér dramatu Frank Borzage. Cenu si převzal za film V sedmém nebi.
Blossom Room v hollywoodském hotelu Roosevelt v Los Angeles
Moderátor Douglas Fairbanks předává cenu Josephovi Farnhamovi.
14
Fotogalerie

15 unikátních fotografií z historicky prvního ročníku udílení Oscarů

Slavnostní ceremoniál předávání cen za vynikající výkony v domácím i zahraničním filmu, takzvaných Oscarů, patří k nejsledovanějším kulturním akcím roku nejen v USA  ale doslova na celém světě.

Cena americké Akademie filmových umění a věd se uděluje již 93 let a první pozlacené sošky byly předány 16. května 1929 v hollywoodském hotelu Roosevelt.

Akademie, která ceny uděluje, vznikla v roce 1927 z iniciativy ředitele studia MGM Louise Burta Mayera. Při prvním ročníku se rozdalo 12 cen, které získaly pouze němé snímky.

Cenu za nejlepší film si odnesl snímek Křídla (1927), oceněnou herečkou se stala Janet Gaynor za role ve filmech V sedmém nebi (1927), Anděl ulice (1928) a Východ slunce (1927). Nejlepším hercem v hlavní roli byl zvolen německý herec švýcarského původu Emil Jannings za role ve filmech Poslední komando (1928) a Velké pokání (1927). 

Vítězové byli oznámeni tři měsíce předem a předávání cen se konalo formou banketu. Na ten měli členové akademie vstup zdarma, ostatní za pět dolarů.  

Podívejte se na fotografie z vůbec prvního předávání Oscarů v roce 1929.