V roce 2011 vyhrál ve Varech Izraelec Joseph Madmony Křišťálový glóbus za film Restaurátor. Letos přiveze drama Geula. Na snímku je Madmony s Jiřím Bartoškou.

V roce 2011 vyhrál ve Varech Izraelec Joseph Madmony Křišťálový glóbus za film Restaurátor. Letos přiveze drama Geula. Na snímku je Madmony s Jiřím Bartoškou. Zdroj: Profimedia

Hlavní soutěž karlovarského festivalu nabídne zajímavý mix filmů. Přijedou i vítězové minulých ročníků

Přesně za měsíc začne padesátý třetí ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a to je ta správná chvíle, kdy zveřejnit seznam filmů, které se ve Varech utkají o ceny. Nejprve vám přestavíme 12 filmů, které budou soutěžit v hlavní soutěži. Jde o zajímavou kombinaci filmů z různých zemí světa. Zajímavostí je, že Izraelec Joseph Madmony si Karlovy Vary vybral pro evropskou premiéru své novinky už potřetí.

Mezi 10 světovými a dvěma mezinárodními premiérami se představí nový snímek jednoho z předních rumunských filmařů Radu Judeho Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Jde o originální příspěvek k tématu národa a vyrovnání se s traumatizujícími okamžiky vlastní minulosti.

Respektovaná argentinská režisérka Ana Katz přiveze do Karlových Varů lehkou melancholií i jemným humorem prodchnuté rodinné drama Cesta do Florianópolisu. K problematice vztahů žen a mužů se v příběhu vzdoruplné charismatické teenagerky Mizející světlušky vyjádří i kanadský tvůrce Sébastien Pilote.

Herecký výkon Caleba Landryho Jonese vévodí temnému rakousko-americkému dramatu Petera Brunnera Do noci. O poznání lyričtějším způsobem si příběhy svých nových filmů podmanili i další dva tvůrci v minulosti ocenění na MFF KV. Autor oblíbené Zoologie Rus Ivan Tverdovský přiveze Skokana, Izraelec Joseph Madmony si MFF KV pro premiéru své novinky vybral už potřetí, tentokrát to bude drama Geula.

Dva filmy z Česka

Tuzemskou filmovou produkci budou v soutěži reprezentovat Olmo Omerzu s road movie nejen o síle klukovského přátelství Všechno bude a debutant Adam Sedlák s klaustrofobní studií o plíživém rozpadu těla a ducha Domestik.

Debuty budou v karlovarské soutěži zastoupeny i Dominikánská republika a Španělsko prostřednictvím příběhu dívčího dospívání Miriam lže od Natalie Cabral a Oriola Estrady. Svůj debut tu prožije i Paweł Maślona z Polska díky černé komedii Panický záchvat a také turecký tvůrce Ömür Atay, který přiveze drama Bratři.

Talentovaná Slovinka Sonja Prosenc představí poetický Příběh lásky o dívčím dospívání.

Seznam filmů v hlavní soutěži

"Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" / "I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians" / „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“

Režie: Radu Jude

Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko, Německo, 2018, 140 min, Světová premiéra

Mladá umělkyně připravuje rekonstrukci skutečné události z roku 1941, kdy rumunská armáda na východní frontě spáchala hrůznou etnickou čistku. Jeden z nejvýraznějších autorů současné evropské kinematografie přichází s důmyslně koncipovaným filmem, jenž – ač své téma rozvíjí zvolna a v detailech – zatlačí na divákovy emoce nevídanou silou.

Atak paniki / Panic Attack / Panický záchvat

Režie: Paweł Maślona

Polsko, 2017, 100 min, Mezinárodní premiéra

Suverénní odpověď na otázku, zda je možné přeložit do filmového jazyka záchvat paniky, předkládá v černohumorném snímku talentovaný debutant Paweł Maślona. Dramatické životní okamžiky několika nešťastníků v současné Varšavě přibližuje se svěží hravostí a nevídaným citem pro míchání tragiky a komična.

La disparition des lucioles / The Fireflies Are Gone / Mizející světlušky

Režie: Sébastien Pilote

Kanada, 2018, 96 min, Světová premiéra

Ospalé město nenabízí Lée mnoho příležitostí k seberealizaci. Vymanit se z vlivu matky a svazujícího prostředí není pro frustrovanou dívku jednoduché, štěstí se možná ale ukrývá nedaleko. Stylově precizní, popově-impresionistický film o hledání svého já s okouzlující Karelle Tremblay v hlavní roli.

Domestik / Domestique / Domestik

Režie: Adam Sedlák

Česká republika, Slovenská republika, 2018, 116 min, Světová premiéra

Vrcholový cyklista Roman už má plné zuby role domestika, závodníka podřizujícího se týmové režii. A jelikož namáhavý trénink ani přísná životospráva ke kýžené výkonnosti nevedou, pořídí si domů kyslíkový stan. Přes obsesi sportovní kariérou ale nevidí, že jeho žena Šarlota marně touží po dítěti. Klaustrofobní drama o rozpadu těla i ducha v jednom manželství, které přidusil přístroj na okysličení krve.

Geula / Redemption / Geula

Režie: Joseph Madmony, Boaz Yehonatan Yaakov

Izrael, 2018, 100 min, Světová premiéra

Péče o těžce nemocnou dceru je alfou a omegou života milujícího otce. Léčbu, která má dát dítěti novou naději na život, si však vdovec s malým příjmem může jen stěží dovolit. Nápad znovu začít koncertovat s rockovou  kapelou z mládí muže oddaného víře náhle konfrontuje nejen s okolím, ale především s ním samým.

Kardeşler / Brothers / Bratři

Režie: Ömür Atay

Turecko, Německo, Bulharsko, 2017, 103 min, Světová premiéra

Sedmnáctiletý Jusuf se vrací po čtyřech letech z polepšovny ke své rodině. Jeho návrat mezi členy rodiny znovu zpřítomní čin, k němuž Jusufa, hnáni rigidní tradicí, dotlačili. Pevnou rukou režírovaný komorní debut o vině a trestu a nelehkém rozhodování mezi pokrevními pouty a tradicí na jedné straně a tím, co člověk považuje za morálně správné, na straně druhé.

Miriam miente / Miriam Lies / Miriam lže

Režie: Oriol Estrada, Natalia Cabral

Dominikánská republika, Španělsko, 2018, 90 min, Světová premiéra

Zakřiknutou Miriam čeká oslava patnáctých narozenin, na kterou chce pozvat svého kluka. Zatím si s ním ale dopisuje pouze on-line a očekávané rande naslepo situaci spíše zkomplikuje. Jemný snímek o nejistotách dospívání, dívčí soutěživosti a nárocích okolí, jež jsou v mladém věku spíše matoucí.

Podbrosy / Jumpman / Skokan

Režie: Ivan I. Tverdovskiy

Rusko, 2018, 86 min, Mezinárodní premiéra

Jako nemluvně odložila mladá Oksana Denise do babyboxu. O šestnáct let později s ním i přes zákaz utíká z dětského domova, aby mu vynahradila zanedbanou péči. Denis však netuší, jakou cenou bude přízeň matky vykoupena. Křehký chlapec má totiž jednu atypickou vlastnost, kterou se Oksana nebojí využít.

Sueño Florianópolis / Sueño Florianópolis / Cesta do Florianópolisu

Režie: Ana Katz

Argentina, Brazílie, Francie, 2018, 103 min, Světová premiéra

Lucrecia, Pedro a jejich dvě dospívající děti Julian a Florencia se jednoho parného dne vydávají rozhrkaným renaultem z Buenos Aires na dovolenou do brazilského letoviska Florianópolis. S jemným humorem i lehkou melancholií vypráví renomovaná argentinská režisérka o prvních i dávných láskách, o osudových setkáních i prchavých radostech.

To the Night / To the Night / Do noci

Režie: Peter Brunner

Rakousko, USA, 2018, 102 min, Světová premiéra

Norman v dětství přežil požár, který jej připravil o všechny blízké. S následky traumatu bojuje i v dospělosti a jen těžko začíná nový život s přítelkyní a malým synem. Svíravá atmosféra, lehké náznaky i spektakulární obrazy útočící na podvědomí jsou hlavními atributy syrově intimní studie raněného jedince, v jejíž hlavní roli exceluje podmanivý Caleb Landry Jones.

Všechno bude / Winter Flies / Všechno bude

Režie: Olmo Omerzu

Česká republika, Slovinsko, Polsko, Slovenská republika, 2018, 85 min, Světová premiéra

Rošťácky sebejistý Mára a trochu podivínský Heduš vyjíždějí do promrzlé krajiny za dobrodružstvím, jak jinak než autem. Vždyť Márovi zanedlouho bude patnáct. Road movie o mouchách, které občas vylézají i v zimě, na policejní stanici končící příběh o nepopsatelném poutu klučičího přátelství, o nezkrotné touze něco zažít, i když přesně nevíte co.

Zgodovina ljubezni / History of Love / Příběh lásky

Režie: Sonja Prosenc

Slovinsko, Itálie, Norsko, 2018, 105 min, Světová premiéra

Sedmnáctiletá Iva se vyrovnává se smrtí matky. Pod vlivem hluboké osobní ztráty i zjištění, že o matce nevěděla všechno, se mladá dívka pomalu noří do zvláštního, až temně snového světa. Snímku Sonji Prosenc dominuje osobitá poetika, útočící silně na divákovy smysly, i specifický, narativně rozvolněný styl a schopnost skládat příběh za pomoci letmých náznaků.

Sci-fi komedie v nesoutěžní části Hlavního programu

Sci-fi komedie Bena Tučka Mars, uváděná v nesoutěžní části Hlavního programu, se natáčela za unikátních okolností na stanici americké nevládní organizace Mars Society. Role Čechů svérázným způsobem osidlujících Rudou planetu se chopili Jiří Havelka, Petra Nesvačilová, Tomáš Jeřábek, Tereza Nvotová a Halka Třešňáková.

Sekce Zvláštní uvedení přivítá dva české dokumenty. King Skate Šimona Šafránka, příběh skateboardingu za československé normalizace, hledí s dávkou nostalgie na specifickou komunitu, která si v moři zákazů a omezení minulého režimu našla svůj vlastní ostrov svobody. Cirkus Rwanda Michala Vargy portrétuje energií překypujícího principála souboru Cirk La Putyka, který kývne na společný projekt se skupinou rwandských akrobatů. Obě sekce doplní vybrané zahraniční snímky.