Filmovou nadaci nejvíc zaujaly osudy hokejistů, ženský svět, den v nemocnici, zabijačka a tajemná pavlač

Filmovou nadaci nejvíc zaujaly osudy hokejistů, ženský svět, den v nemocnici, zabijačka a tajemná pavlač Zdroj: archív

Filmovou nadaci nejvíc zaujaly osudy hokejistů, ženský svět, den v nemocnici, zabijačka a tajemná pavlač

Během MFF Karlovy Vary každoročně probíhá vyhlášení scenáristické soutěže Filmové nadace. Ta letos ocenila pět scénářů částkou tři čtvrtě milionu Kč. Autory textů jsou Petr Kolečko, Bohdan Karásek, Václav Hašek a Jan Vejnar, Adam Martinec a Tomáš Hladký. Hodnocení prací probíhá anonymně.

Slavnostní předání šeků proběhlo v Karlových Varech za účasti partnerů nadace, kterými jsou energetická firma innogy, Barrandov Studio a Česká televize. Členové výboru nadace vybírali ze 111 zaslaných scénářů, které tvořily mimo jiné dramata, komedie, pohádky nebo detektivky.

„Je skvělé, že se každoročně objevují scénáře s potenciálem jejich brzkého převedení do filmové podoby. To platí především o dílech Petra Kolečka S ledem v srdci o osudech českých hokejistů perzekvovaných komunistickým režimem a Adama Martince Mord s tématem vesnické zabijačky, o jejichž koprodukování už projevili partneři nadace předběžný zájem. Natáčení Mordu by mělo začít ještě letos,“ řekla Helena Uldrichová, členka správní rady Filmové nadace a vedoucí Filmového centra České televize.

Bohdan Karásek ve scénáři Mistryně popisuje složitost životních postojů i reflexe zkušeností ženského světa. Jde o drama vnitřního světa hrdinů v současném světě, kde válka je tak blízko. Václav Hašek a Jan Vejnar se v Sestře Haně zaměřují na jeden pracovní den v nemocnici pojatý jako jakési theatrum mundi, kde se střetávají lidské osudy, odbornosti a kompetence, stejně jako problémy i zázraky chodu daného zařízení. Tomáš Hladký pojal Pavlač jako komorní psychologické drama s prvky thrilleru, v němž se třicátník Martin v pavlačovém domě ocitá pod nepříjemným drobnohledem podezřívavých starousedlíků.

„Zájem autorů v obou kategoriích scenáristické soutěže, stejně jako kvalita a žánrová pestrost vítězných děl potvrzují smysl fungování nadace. Na celou její historii se nyní lze podívat na nových webových stránkách. Mezi novinky letošního festivalu patří Kino Filmové nadace, které jsme společně založili s cílem bilancovat úspěšné projekty natočené podle scénářů oceněných nadací,“ uvedl Martin Chalupský, předseda správní rady Filmové nadace a ředitel komunikace innogy Česká republika.

Letošní vítězné scénáře vybral výbor nadace ve složení Ivo Mathé, Ivo Trajkov, Kristián Suda a Zuzana Kopečková. Přihlášené práce studoval výbor několik měsíců. „V obou vyhlášených kategoriích jsme se setkali s překvapivě nápaditými a promyšlenými pracemi. I časové a žánrové rozpětí zůstalo podobně rozkročené jako v předchozích letech, neboť nechyběly látky historické ani současné, stylově i zaměřením velmi rozmanité. Rozhodování výboru nebylo nikdy snadné, avšak vybrané scénáře vždy přinášejí největší příslib realizace a svým zpracováním i jistého občerstvení současné dramaturgie,“ shrnul Ivo Mathé, předseda výboru nadace.

Za osmnáct let svého trvání podpořila nadace 123 scenáristů částkou téměř 13,3 milionu Kč. Dosud mělo premiéru osmnáct filmů podle scénářů oceněných nadací. Například v loňském roce mohli diváci zhlédnout drama Běžná selhání a historickou životopisnou fresku Il Boemo. Světovou premiéru na letošním karlovarském festivalu měl snímek Brutální vedro.  

Při předávání cen vítězům výběrového řízení vyhlásila Filmová nadace soutěž pro příští rok. Termín uzávěrky přihlášek je 28. února 2024.