Benicio Del Toro

Benicio Del Toro Zdroj: Archív ZFF

Benicio del Toro (vlevo) a Hunter S. Thompson
Festival v Cannes: Britská herečka Emily Blunt s Beniciem Del Torem
Benicio Del Toro na červeném koberci - a pořád prší
Benicio Del Toro
Benicio Del Toro a Caroline de Souza Correa
11
Fotogalerie

Ve Varech čekejte pořádný Traffic: na festival přijíždí oscarový herec Benicio del Toro

Zvládne být charismatickým Che Guevarou i drogovým baronem Escobarem, narkomanem i mužem zákona, záhadným kolumbijským agentem. Ve Varech bude v rámci jeho pocty uveden mimo jiné kriminální snímek režiséra Stevena Soderbergha Traffic – Nadvláda gangů, za který získal Oscara. BENICIO DEL TORO (55), soustředěný pracant a jeden z neobsazovanějších mužů současného Hollywoodu, propůjčuje své temné charisma postavám napříč žánry. Na závěr 56. ročníku festivalu převezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

První příležitost dostal v televizním seriálu Miami Vice, větší filmovou roli brzy poté v bondovce Povolení zabíjet (1989), kdy se stal nejmladším hercem, jež kdy ztvárnil protivníka agenta 007.

Klíčovým titulem pro jeho další hereckou kariéru se pak stala role ve filmu Bryana Singera Obvyklí podezřelí (1995), o rok později zaujal v Basquiatovi Juliana Schnabela a další výraznou příležitost mu nabídla svérázná adaptace kultovního románu Huntera S. Thompsona Strach a hnus v Las Vegas (1998) režiséra Terryho Gilliama.

Za úlohu zkorumpovaného policisty ve filmu Stevena Soderbergha Traffic – Nadvláda gangů (2000) je oceněn Oscarem za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Zlatým Globem, cenou BAFTA, Stříbrným medvědem na Berlinale a řadou dalších cen. S Guyem Ritchiem natáčí gangsterskou komedii Podfu©k (2000), se Seanem Pennem mysteriózní thriller Přísaha (2001), za snímek Alejandra Gonzáleze Iñárritua 21 gramů (2003) je podruhé nominován na Oscara a obdrží Cenu diváků na filmovém festivalu v Benátkách.

Spolupráci se Stevenem Soderberghem si zopakuje v titulní úloze dvou výpravných filmů věnovaných osobnosti revolucionáře Che Guevary (2008, Che Guevara: Revoluce a Che Guevara: Partyzánská válka). Za jeho ztvárnění je oceněn jako nejlepší herec na MFF v Cannes 2008, na obou filmech se podílí také jako producent.

Jako producent a herec je rovněž podepsán pod hororovým dramatem Vlkodlak (2010), které získalo Oscara za nejlepší masky. Reálnou historickou postavu, tentokrát kolumbijského drogového barona Pabla Escobara, ztvárnil ve filmu Escobar – Paradise Lost (2014). Do prostředí drogových kartelů se vrací v nekompromisním thrilleru Dennise Villeneuvea Sicario: Nájemný vrah (2015). Nově pak svou roli tajemného Alejandra rozehrál v pokračování snímku Sicario 2: Soldado (2018) v režii Stefana Sollimy.

V jeho filmografii najdeme také titul 7 dní v Havaně, na němž se v roce 2012 podílel jako režisér jedné z povídek.

V roce 2021 se znovu pracovně setkává se Stevenem Soderberghem v retrokriminálce Žádné prudké pohyby, s Wesem Andersonem natáčí snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021).

Nejnověji můžeme Benicia Del Tora vidět v kriminálním thrilleru Reptile (2022) z produkce Netlixu, v němž si zahrál společně s Justinem Timberlakem.

Vary jako poctu Beniciu Del Toro uvedou kromě snímku Traffic - Nadvláda gangů také pro jeho kariéru klíčový americký kriminální thriller z roku 1995 Obvyklí podezřelí.

Video placeholde
Traffic - Nadvláda gangů (trailer) • USA Films