Video placeholde
Z filmu Velká premiéra
Z filmu Velká premiéra
Z filmu Banger
Z filmu Banger
Z filmu Banger
10
Fotogalerie

Banger, Slovo, Hranice lásky či Velká premiéra: Karlovarský festival nabídne 7 premiér českých filmů

Jízda plná rapu a drog Banger režiséra Adama Sedláka i debut režiséra Tomasze Wińského Hranice lásky o experimentování s nemonogamním pojetím vztahu. Nová hořkosladká komedie Miroslava Krobota Velká premiéra o jednom divadelním zkoušení a také druhý celovečerní snímek režisérky Beaty Parkanové Slovo, inspirovaný příběhem jejích rodičů. Svůj druhý film představí ve Varech také Šimon Holý, jmenuje se A pak přišla láska…, dokument o talentovkách na výtvarnou akademii Zkouška umění pak přiváží dvojice tvůrců Tomáš Bojar a Adéla Komrzý. Sedmičku doplňuje dokument PSH Nekonečný příběh Štěpána FOKa Vodrážky, trojportrét rapperů Peneři strýčka Homeboye.

Ve dvou soutěžních sekcích a v sekci Zvláštní uvedení bude mít premiéru sedm českých filmů.

Vedle Hlavní soutěže se na 56. MFF Karlovy Vary poprvé představí také nová soutěžní sekce Proxima, otevřená tvorbě z celého světa a určená nejen pro filmaře čekající na objevení, ale i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby.

Mezi třiatřiceti tituly uváděnými ve světových (27), mezinárodních (3) a evropských (3) premiérách vás čekají filmy z pěti světadílů. Třináct tvůrců snímků zařazených do letošního hlavního programu už v minulosti ve Varech soutěžilo, zatímco pro své první filmy si MFF KV vybralo hned devět debutujících režisérů a režisérek.

V žánrově pestrém výběru se objeví melodrama, dystopická sci-fi, romantická komedie nebo dokumentární esej. „Z přibližně patnácti set přihlášených filmů jsme s kolegy vybrali tři desítky zbrusu nových kinematografických děl, která komplexním způsobem odrážejí náš vkus. Ten vychází z přesvědčení, že smysluplná provokativnost a snaha zkoumat nové cesty filmového vyjadřování se nemusí vylučovat s diváckou vstřícností,“ řekl umělecký ředitel festivalu Karel Och; přehled nejzajímavějších zahraničních filmů vám představíme ve zvláštním článku.

Dvojice českých filmů v Hlavní soutěži

V česko-polské koprodukci vznikl film debutujícího režiséra Tomasze Wińského Hranice lásky, na jehož námětu i scénáři se vedle režiséra podílela také herečka a představitelka hlavní role Hana Vagnerová. Příběh Petra a Hany o zvídavém experimentování s nemonogamním pojetím vztahu odvážně zkoumá různé podoby intimity i možnosti jejího plastického zachycení na plátně.  

Snímkem Slovo se do Varů vrací režisérka Beata Parkanová, jež na festivalu v soutěži představila už svůj suverénní debut Chvilky (MFF KV 2018). Slovo, ke kterému také napsala scénář, je mimořádně sugestivním portrétem rodiny notáře Václava Vojíře, maloměstské morální autority, a jeho obětavé ženy Věry. Suverénně vyprávěnému a originálně pojatému intimnímu dramatu, jehož hrdinové si během léta 1968 projdou těžkou zkouškou, vládnou vytříbené herecké výkony Martina Fingera a Gabriely Mikulkové.

Čeští zástupci v sekci Proxima

Světovou premiéru bude mít ve Varech A pak přišla láska…, nový snímek režiséra Šimona Holého (loni ve Varech představil svou prvotinu Zrcadla ve tmě). A pak přišla láska… je o šedesátnici Kristýně (Pavla Tomicová), které se radost vyhýbá tak dlouho, až se vydává za kartářkou s cílem probrat své životní neštěstí. Šimon Holý natočil další ryze nezávislý film o životních traumatech viděných z ženské perspektivy, tentokrát se štědrou dávkou ezoteriky.

Celovečerní dokument Zkouška umění představí ve Varech dvojice režisérů Tomáš Bojar a Adéla Komrzý (Adéla Komrzý loni ve Varech zaujala citlivým dokumentárním snímkem Jednotka intenzivního života o paliativní péči). Vrstevnatý observační dokument o přijímacích zkouškách na výtvarnou akademii je portrétem instituce a zároveň i odlehčenou generační výpovědí.

Tři české snímky ve Zvláštním uvedení

Banger. Ještě ho nikdo neviděl, a už je to hit. Jestli jste o něm ještě neslyšeli, teď je nejvyšší čas. Režisér Adam Sedlák oslnil před pár lety svou moderní internetovou minisérií Semestr, pak byl ve Varech se svou minimalistickou celovečerní prvotinou Domestik (2018), nyní přiváží adrenalinovou jízdu plnou rapu a drog s Adamem Mišíkem v hlavní roli. Banger!  

Orion, Vladimír 518 a Mike Trafik jsou Peneři strýčka Homeboye. Tři kluci z Prahy, legendární rapeři na prahu středního věku, kamarádi. Graffiti, první pokusy o rap, mejdany, sláva, chlast a drogy. Popularita raketová, ale odpracovaná, pády, krize, návraty. PSH Nekonečný příběh režiséra Štěpána FOKa Vodrážky, vynalézavě natočený trojportrét na tělo, se nevyhýbá žádným tabu.

Letošní českou karlovarskou sedmičku korunuje světová Velká premiéra Miroslava Krobota, hořkosladká komedie s Pavlem Šimčíkem, Klárou Melíškovou, Ivou Janžurovou a dalšími vynikajícími herci. Hlavním hrdinou je pražský herec Šnajdr, který dostává svou první nabídku na režii, tentokrát v olomouckém kulturním domě. Tam na něj čeká nejen nerudný ředitel (Miroslav Krobot), ale také Šnajdrova excentrická babička (Iva Janžurová), která by se měla stát hlavní hvězdou vnukova ryze improvizovaného kusu… Jak to dopadne? Pokud nechcete čekat až do 21. července, kdy Velká premiéra vstupuje do českých kin, přijeďte do Varů!