Video placeholde
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
20
Fotogalerie

Naše paní doktorka… Karlovarský festival letos připomene svou dlouholetou uměleckou ředitelku Evu Zaoralovou

Filmovou kritičku, překladatelku, pedagožku, autorku a také dlouholetou uměleckou ředitelku MFF Karlovy Vary Evu Zaoralovou (28. listopadu 1932 – 10. března 2022) připomene výstava fotografií, která bude k vidění po celou dobu konání 56. ročníku festivalu (1. – 9. července 2022) v 1. patře hotelu Thermal. Přiblíží její celoživotní sepětí s filmem, působení v čele karlovarského festivalu, jedinečné spojení s prezidentem MFF KV Jiřím Bartoškou i setkání s desítkami zásadních světových filmařů.

Eva Zaoralová stanula v roce 1994 společně s Jiřím Bartoškou v čele Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a měla zásadní podíl na jeho záchraně i přerodu v mezinárodně ceněnou filmovou přehlídku.

Do roku 2011 stála v čele MFF KV nejprve jako programová a posléze umělecká ředitelka, od roku 2011 působila jako jeho umělecká poradkyně.

Jako vzpomínku na Evu Zaoralovou uvede festival letos ve svém programu film Federica Felliniho z roku 1954 Silnice, který sama označovala za klíčový pro svůj vztah k filmu, k italské kinematografii i pro své další profesní směřování. Fellini a jeho tvorba se stali její celoživotní láskou. K filmu Silnice vytvořila Eva Zaoralová také český překlad.