Fotografi e z roku 1995, kdy se podařilo karlovarský festival postavit na nohy. Jiří Bartoška na ni Evě napsal věnování: „On tě ten smích přejde.“ Nepřešel.
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
Filmová publicistka Eva Zaoralová
19
Fotogalerie

Odešla dlouholetá tvář karlovarského festivalu, umělecká ředitelka a vynikající filmová publicistka Eva Zaoralová

Ve věku 89 let zemřela ve čtvrtek dlouholetá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary EVA ZAORALOVÁ, která byla s tímto prestižním festivalem kategorie A pracovně spojena už od roku 1994. Reflexu to potvrdila tisková mluvčí MFF KV Uljana Donátová.

Na MFF Karlovy Vary pracovala v nejužším týmu prezidenta Jiřího Bartošky nejprve jako koordinátorka, v letech 1995–2010 jako umělecká ředitelka, poté jako umělecká poradkyně.

Výrazně se tak zasloužila o to, že se Vary staly jednoznačně nejprestižnější filmovou událostí střední a východní Evropy.   

Na zahraniční festivaly pak pravidelně jezdila především jako uznávaná filmová kritička, publicistka i členka mezinárodních porot (namátkou Benátky, Berlín, Cannes, Mannheim, Wiesbaden, Antalya či Sevilla).

Eva Zaoralová vystudovala romanistiku, přeložila více než dvacet děl z italštiny a francouzštiny, od roku 1968 pracovala v kritickém čtvrtletníku Film a doba, několik let učila dějiny filmu na FAMU.

Její kariéra i působení byly mezinárodní, znal ji jednoduše každý, kdo se zajímá o evropskou kinematografii; během festivalu ve Varech ji každoročně nadšeně zdravily desítky zahraničních novinářů i filmových tvůrců.   

V roce 2002 získala od francouzské vlády vyznamenání Rytíř řádu umění a literatury, 28. října 2010 jí prezident Václav Klaus udělil vyznamenání Za zásluhy v oblasti kultury, v červenci 2012 pak získala Rytířský kříž za zásluhy řádu Polské republiky. V den jejích osmdesátých narozenin, 28. listopadu 2012, jí velvyslanec Francouzské republiky Pierre Lévy předal druhý stupeň Řádu umění a literatury za její zásluhy o šíření francouzského filmového umění.