Když udělá stát chybu, zvýší daně

Když udělá stát chybu, zvýší daně Zdroj: ČTK/Zbyněk Stanislav

Den daňové svobody letos nastal o šest dní později než loni. Může za to dramatický nárůst vládních výdajů

Den daňové svobody představuje pomyslnou hranici dělící kalendářní
rok do dvou období: V první části vyděláváme pouze na výdaje státu, v té druhé pak jenom na sebe. Letos jsme na stát pracovali 148 dní. Až od 28. května jedeme na sebe. Právě tento den slavíme Den daňové svobody, kdy máme obrazně splněnou daňovou povinnost vůči vládě.

Přestože je letošní výsledek teprve třetím květnovým od roku 2000, kdy Liberální institut začal Den daňové svobody měřit, není co slavit. „Lidská kreativita, spolupráce a volný obchod přináší bohatství. Letošní výsledek odráží posun vlády doleva. Letos zase vláda začala utrácet rychleji, než my stíháme vydělávat,“ říká ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Stát plánuje mnohem vyšší výdaje než loni, což vůbec neodpovídá zpomalujícímu hospodářskému růstu. Nejsme na tom ještě zdaleka tak špatně jako během hospodářské recese kolem roku 2010, ale velikost zhoršení oproti loňsku by nás měla varovat. Regulací přibylo a s nimi ubylo svobody. 148 dní je sice méně než v některých jiných státech, ale stále je to hodně. Za první republiky byl Den daňové svobody v polovině února. Mnohem raději bychom viděli posun Dne daňové svobody tímto směrem díky technologickému pokroku, mezinárodnímu obchodu, vyšší produktivitě a zejména nižším vládním výdajům,“ dodává Pánek.

Den daňové svobody 2019: Vývoj v České republikyDen daňové svobody 2019: Vývoj v České republiky|LIberální institut

V mezinárodním kontextu si Česká republika pořád vede poměrně dobře. Je stále hluboko pod průměrem eurozóny (20. 6.), což je výsledek, jenž má relevanci i ve světle neutuchajících úvah o přijímání společné evropské měny. Loni jsme na tom byli lépe než průměr zemí OECD (průměr 24. 5.), letos pouze o jeden den hůře, což je další důvod k optimismu na jedné straně, ale na druhé straně důvod k tomu, abychom slepě nekopírovali západní země tam, kde to není ku prospěchu. Jak ukazuje následující graf, jako první oslavili Den daňové svobody Irsku (5. 4.), poté v Litvě a ve Švýcarsku (3. 5.), které si opět o dva dny polepšilo a stále tak patří k nejsvobodnějším ekonomikám světa. Litva se loni v létě stala členem OECD, takže ji letos zařazujeme poprvé.

Den daňové svobody 2019: Mezinárodní srovnáníDen daňové svobody 2019: Mezinárodní srovnání|LIberální institut

Již tradičně patří mezi poslední oslavence Francie (22. 7.), Finsko (9. 7.) a Belgie (7. 7.). Od loňska se výrazně zlepšilo Norsko. „Ani mezi okolními zeměmi si nevedeme špatně. Ze sousedních je před námi jenom Slovensko (24. 5.), za námi Polsko (2. 6.), Německo (11. 6.) a poslední ze sousedů je Rakousko téměř o měsíc zpět (28. 6.),“ říká Martin Pánek.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>

Termín Dne daňové svobody každý rok ovlivňuje řada věcí. Také výhled do budoucna je nejistý. Po dlouhém období růstu může přijít recese, vláda je odhodlaná nadále utrácet na dluh a státy eurozóny nemají vyřešeny strukturální problémy. „Vláda má v podstatě poslední šanci udělat něco s veřejnými rozpočty, než bude pozdě. Hospodářský růst nebude trvat věčně,“ vysvětluje Martin Pánek.

Liberální institut je think-tank založený v únoru 1990, jehož cílem je rozvíjet a aplikovat ideje a programy založené na principech klasického liberalismu, tedy individuální svobodu, svobodný trh, vládu s omezenými pravomocemi a mír. Naší činností jsou především studie, vzdělávací projekty a publikace v České republice a v zahraničí. Ředitelem Liberálního institutu je od roku 2018 Martin Pánek.

Kompletní daňový kalendář 2020 >>>