Video placeholde

Pečinka: Babiš má být do 2 týdnů obžalován, Hrad se bojí listopadu. Po volbách míří Evropa k sebevraždě

Antibabišovský svět drtivě zvítězil, ale chybí mu lídr. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka čte výsledek voleb do Evropského parlamentu jako oslabení Andreje Babiše. Opozice se ale ještě víc roztříštila. ČSSD dál tápe, rozhodující pro další vývoj ale bude něco jiného. Pečinka říká, že Babiš má být do 14 dnů obžalován. Ve vzduchu visí taky posudek Evropské komise o střetu zájmů, který může hrát zásadní roli.

Podle Pečinky může situace v dalších týdnech a měsících výrazně akcelerovat. Lidi můžou vyjít v daleko větším počtu do ulic, demonstrace se teď totiž podceňují. Už nejde o justici a Marii Benešovou, ale o spontánní spojení antibabišovského světa a premiér bude muset reagovat. Může prý odstoupit, do pozice premiérky dosadit ministryni Schillerovou a řídit věci z pozadí. Pečinka v souvislosti s tím říká, že Hrad se hodně bojí 30. výročí listopadu 1989. Tlačí podle něj na firmy kvůli sponzoringu i na Českou televizi, aby výročí příliš neakcentovala.

Ve volbách oslabila celá vláda. ČSSD se stala mimo jiné obětí celoevropského trendu, kdy na úkor tradičních stran uspěla radikální pravice i levice. Zafungovalo strašení před migrací i klimatickými změnami. Podle Pečinky se hraje o to, jestli se v Evropě prosadí Macronova zelená revoluce, tedy podpora nových technologií, na úkor tradičního průmyslu. To ale prý může vést i v Česku k výraznému snížení životní úrovně. Pečinka říká, že je radikální zelená agenda teď sebevražedná, po volbách jsme ale na cestě k této sebevraždě.

Mohl za slabší výsledek Pirátů pražský primátor Hřib? Co vlastně volby znamenají pro českou vládu? Je třeba se připravovat na předčasné volby? A blíží se pád Andreje Babiše?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>