Vedle prkýnka je většinou na pevno přidělaný ovladač s celou řadou čudlíků, které vypadají dost děsivě. A toaletní papír nikde!
Tohle všechno a mají i veřejné toalety!
Některé toalety svítí ve tmě nebo dokonce mají pod prkénkem klimatizaci pro horké dny.
V posledních letech některé firmy přidávají do mísy záchodů i senzory, které okamžitě testují moč - konkrétně výši cukru. Dokáží ale - pomocí senzorů v prkénku - měřit tep, tlak a procento tuku uživatele. A vše mohou rovnou poslat vašemu lékaři.
Chytrý záchod vás totiž opláchne sám - a to jak dámy po malé potřebě, tak i obě pohlaví po té velké. A nebojte, nepůjdete domů mokří - záchod má i maličký fén, který vás osuší.
11
Fotogalerie

Japonské záchody: Naučte se používat nejvymakanější toaletu světa, ať se v Tokiu neztrapníte

O kdejakém státě se dnes říká, že je to země netušených možností - v některých případech ne zrovna pozitivně. Jestli to o někom ale platí zcela stoprocentně, tak je to Japonsko. Protože, kde jinde vám záchod zahraje oblíbenou písničku, nebo vás namasíruje? Na pražském Hlavním nádraží určitě ne!

Záchody speciálně upravené tak, abyste doma nemuseli mít toaletní papír - tedy s oplachem a sušením - jsou k dostání už pár let i u nás, pořád to ale není běžná záležitost. A teď si představte, že v Japonsku vám i veřejný záchodek třeba poděkuje. Zde se totiž moderní pokrok a technika nevyhnula ani toaletám.

Na záchodcích v pražském metru si určitě často rozmyslíte, jestli vůbec potřebu vykonat, natož si sednout a nechat se třeba namasírovat - ani nemluvě o tom, že u nás by tu masáž musela dělat „hajzlbába“. V Japonsku najdete technicky vyspělé toalety právě i v metru, nebo v kavárnách o hotelech ani nemluvě. Vedle prkýnka je většinou napevno přidělaný ovladač s celou řadou čudlíků, které vypadají dost děsivě. A toaletní papír nikde!

Chytrý záchod vás totiž opláchne sám - a to jak dámy po malé potřebě, tak i obě pohlaví po té velké. A nebojte, nepůjdete domů mokří - záchod má i maličký fén, který vás osuší. Ale to není zdaleka všechno - tryska s vodou může mít i masážní funkci (to prý pomáhá při hemoroidech). Záchod umí pustit hudbu, nebo zvuky - tekoucí vodu nebo falešné spláchnutí, aby zvuky z toalety nebyly slyšet ven.

Nesmíme ale zapomenout ani na vyhřívání sedátka, rozstřikování vůně po použití a automatické otvírání a zavírání víka. Některé toalety svítí ve tmě nebo dokonce mají pod prkénkem klimatizaci pro horké dny. V posledních letech některé firmy přidávají do mísy záchodů i senzory, které okamžitě testují moč - konkrétně výši cukru. Dokáží ale - pomocí senzorů v prkénku - měřit tep, tlak a procento tuku uživatele. A vše mohou rovnou poslat vašemu lékaři.

Hygiena je důležitá i pro samotnou toaletu a proto se umí sama vyčistit a vydezinfikovat. A můžete si v klidu sednout. A splachování? To chytrá toaleta zvládne sama, když ji opustíte. A nakonec se s vámi i rozloučí.