nahoru

České maso od farmáře dostupné 24/7. Na farmě Borek u Plzně mají automat nejen na hovězí bio steaky

red 30. května 2022 • 10:00
Video se připravuje ...
Farma Borek: Rodinná tradice i láska k životnímu prostředí v srdci Plzeňského kraje
• video: 
myjsmebio.cz

Biopotraviny jsou v Česku čím dál častěji diskutovaným tématem. Jedním z mnoha producentů hospodařících v režimu ekologického zemědělství je také rodinná Farma Borek nacházející se nedaleko Plzně. Čemu se věnuje, jaký dobytek se zde chová a co majitele Jindřicha Terče přivedlo právě k ekologickému zemědělství, se dozvíte v naší reportáži.

Historie farmy, kterou najdete ve Štěnovickém Borku, sahá do 90. let, kdy hospodařila na pouhých 2 hektarech zemědělské půdy. Vytrvalá, pečlivá a neúnavná péče majitelů však vedla k tomu, že se do dnešního dne úspěšně rozrostla až na 100 hektarů převážně travních porostů. Kromě chovu skotu se farma soustředí také na pěstování obilovin, jetelotravin a vojtěšek, které slouží jako kvalitní krmivo pro zvířata.

Majitelé si zakládají na šetrném přístupu k životnímu prostředí a žádné postřiky ani umělá hnojiva tu nenajdete. Plodiny tak nejsou vystavovány zbytečné chemii, o zvířata je pečováno s láskou. Mají celoroční přístup na pastvinu s možností přirozeného úkrytu před nepříznivými povětrnostními vlivy.

Nenáročné, původem britské plemeno Galloway na farmě chovají již přes 20 let a v současnosti stádo čítá něco málo přes 90 kusů. V roce 2009 se farma díky evropským fondům rozrostla o nový sklad krmiv, v roce 2013 majitelé dokončili bourárnu, letos také vlastní zpracovnu masa a na napuštění čeká také nový rybník. „Nápad mít rybník jako součást naší farmy, jsme si okamžitě zamilovali. Nejen, že budeme moci rozšířit nabídku o prodej kvalitních ryb, navíc alespoň trochu pomůžeme okolní krajině se zadržováním vody, které je pro biodiverzitu zcela zásadní,“ vysvětluje motivaci k výstavbě rybníka majitel farmy Jindřich Terč.

Hovězí maso netradičně a moderně – z automatu

Hlavním artiklem Farmy Borek je zejména hovězí maso, které si můžete zakoupit v prodejně přímo na místě. Kromě klasických partií farma nabízí také tzv. směsné balíčky, díky nimž vyzkoušíte, a hlavně ochutnáte, všechny dostupné partie. Prodej hovězího masa ze dvora není ale tím jediným, co může farma nabídnout. Od loňského roku totiž v nedalekých Chválenicích funguje automat, kde si snadno nakoupíte produkty, kdykoliv budete mít cestu kolem. „Lidé si na automat rychle zvykli. Využívají ho zejména řidiči, kteří nemají čas zajíždět k nám na farmu,“ doplňuje Jindřich Terč, který automat sám pravidelně doplňuje a kontroluje. „Kvalita našich produktů a naše pověst je pro nás klíčová, protože reputaci máte jen jednu. Zpětná vazba od zákazníků, kteří se k nám pravidelně vrací, je tak pro mě jasný signál, že jdeme správným směrem,“ uzavírá.    

Pokud byste rádi vyrazili na některou z dalších ekofarem, ale nejste si jisti, kterou vybrat, navštivte stránky lovime.bio a kamprobio.cz. Pomocí interaktivních map si můžete vyhledat tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí a zároveň si rovnou prohlédnete její aktuální nabídku.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravin Národní značení biopotravinFoto Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravin Evropské značení biopotravinFoto archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

red




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.