Video placeholde
Ekofarma Borek nedaleko Plzně
Ekofarma Borek nedaleko Plzně
Ekofarma Borek nedaleko Plzně
Ekofarma Borek nedaleko Plzně
Ekofarma Borek nedaleko Plzně
10
Fotogalerie

České maso od farmáře dostupné 24/7. Na farmě Borek u Plzně mají automat nejen na hovězí bio steaky

Biopotraviny jsou v Česku čím dál častěji diskutovaným tématem. Jedním z mnoha producentů hospodařících v režimu ekologického zemědělství je také rodinná Farma Borek nacházející se nedaleko Plzně. Čemu se věnuje, jaký dobytek se zde chová a co majitele Jindřicha Terče přivedlo právě k ekologickému zemědělství, se dozvíte v naší reportáži.

Historie farmy, kterou najdete ve Štěnovickém Borku, sahá do 90. let, kdy hospodařila na pouhých 2 hektarech zemědělské půdy. Vytrvalá, pečlivá a neúnavná péče majitelů však vedla k tomu, že se do dnešního dne úspěšně rozrostla až na 100 hektarů převážně travních porostů. Kromě chovu skotu se farma soustředí také na pěstování obilovin, jetelotravin a vojtěšek, které slouží jako kvalitní krmivo pro zvířata.

Majitelé si zakládají na šetrném přístupu k životnímu prostředí a žádné postřiky ani umělá hnojiva tu nenajdete. Plodiny tak nejsou vystavovány zbytečné chemii, o zvířata je pečováno s láskou. Mají celoroční přístup na pastvinu s možností přirozeného úkrytu před nepříznivými povětrnostními vlivy.

Nenáročné, původem britské plemeno Galloway na farmě chovají již přes 20 let a v současnosti stádo čítá něco málo přes 90 kusů. V roce 2009 se farma díky evropským fondům rozrostla o nový sklad krmiv, v roce 2013 majitelé dokončili bourárnu, letos také vlastní zpracovnu masa a na napuštění čeká také nový rybník. „Nápad mít rybník jako součást naší farmy, jsme si okamžitě zamilovali. Nejen, že budeme moci rozšířit nabídku o prodej kvalitních ryb, navíc alespoň trochu pomůžeme okolní krajině se zadržováním vody, které je pro biodiverzitu zcela zásadní,“ vysvětluje motivaci k výstavbě rybníka majitel farmy Jindřich Terč.

Hovězí maso netradičně a moderně – z automatu

Hlavním artiklem Farmy Borek je zejména hovězí maso, které si můžete zakoupit v prodejně přímo na místě. Kromě klasických partií farma nabízí také tzv. směsné balíčky, díky nimž vyzkoušíte, a hlavně ochutnáte, všechny dostupné partie. Prodej hovězího masa ze dvora není ale tím jediným, co může farma nabídnout. Od loňského roku totiž v nedalekých Chválenicích funguje automat, kde si snadno nakoupíte produkty, kdykoliv budete mít cestu kolem. „Lidé si na automat rychle zvykli. Využívají ho zejména řidiči, kteří nemají čas zajíždět k nám na farmu,“ doplňuje Jindřich Terč, který automat sám pravidelně doplňuje a kontroluje. „Kvalita našich produktů a naše pověst je pro nás klíčová, protože reputaci máte jen jednu. Zpětná vazba od zákazníků, kteří se k nám pravidelně vrací, je tak pro mě jasný signál, že jdeme správným směrem,“ uzavírá.    

Pokud byste rádi vyrazili na některou z dalších ekofarem, ale nejste si jisti, kterou vybrat, navštivte stránky lovime.bio a kamprobio.cz. Pomocí interaktivních map si můžete vyhledat tu, která se nachází nejblíže vašemu okolí a zároveň si rovnou prohlédnete její aktuální nabídku.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Biopotraviny jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

Národní značení

Národní značení biopotravinNárodní značení biopotravin|Archiv

Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení

Evropské značení biopotravinEvropské značení biopotravin|archiv

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.