Nejlepší kámoši králíka jsou citrón a tymián, do party k nim patří i bílé víno, hořčice nebo rozmarýn

Nejlepší kámoši králíka jsou citrón a tymián, do party k nim patří i bílé víno, hořčice nebo rozmarýn Zdroj: Darina Křivánková

Aby se králík nevysušil: Je jaro, čas mláďátek i králíčků, na pekáči jim to obvykle dost sluší

Lidi se rozdělují na ty, kteří jedí králíka pořád, protože oni sami (nebo někdo z rodiny) mají na zahradě králíkárnu, a na ty, kteří přísun králíků nemají, a tak je prostě nejedí takřka vůbec. A pak jsou ti, kteří králíky nejedí prostě proto, že jsou příliš roztomilí. Když se ale přeneseme přes všechny překážky, máme tu velmi kvalitní zdroj bílkovin, jejž bychom si čas od času měli dopřát.

Pojďme přijmout fakt, že králičí maso je kvalitní, s minimem tuku a cholesterolu. Nemusíte se nijak zvlášť snažit, abyste ho sehnali, mají ho běžně v on-line obchodech i supermarketech a jeho cena vás nezruinuje. Jednou za týden či dva by to bylo docela milé a každopádně přínosné zpestření jídelníčku. Následující řádky berte jako motivaci, jak začít s králíkem, pokud jste se s ním dosud míjeli, a inspiraci, pokud máte králíka doslova plné zuby.

Může za to kuchař

Častý argument nepřátel králíka zní, že je to maso bez chuti, které se pečením vysuší. Tohle není chyba králíka, ale kuchaře, takže se tomu dá předejít. Má to svá pravidla. Třeba to, že nejchutnější maso má mládě, tak mezi pěti a deseti měsíci. Vzpomeňte si na to, pokud máte přísun z „domácích“ zdrojů. Výhodnější je králíka před tepelnou úpravou naporcovat. Pak si můžete vybrat, jestli budete maso péct, nebo dusit, případně kombinovat oba postupy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!