Jsou hesla na transparentech dostatečně přímočará? (fotka z druhé demonstrace).

Jsou hesla na transparentech dostatečně přímočará? (fotka z druhé demonstrace). Zdroj: Zbyněk Pecák

Počtvrté už to vyjde, tvrdí pořadatelé demonstrací proti Benešové. Zazpívá konečně Schwarzenberg hymnu?

Odpůrci nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové a premiéra Andreje Babiše se sešli již potřetí během tří týdnů, aby to těm dvěma vejlupkům řádně vytmavili dechberoucí demonstrací, a ukončili tak jejich hrůzovládu. Ani napotřetí to nevyšlo a Marie Benešová dále setrvává ve funkci ministryně spravedlnosti.Nepomohly ani konfety! Ale odstoupení bylo už na spadnutí, napočtvrté už to bude tutovka.

„Je to docela rozčarování. Říkali jsme si, že do třetice všeho dobrého. Vypadalo to slibně. Tentokrát se nás tam sešlo dokonce víc než minule, kdy nás na náměstí hřmělo na dvacet tisíc. Ani tentokrát nechyběli silní řečníci se svými inspirativními proslovy, odhodlaní demonstranti s pěnou u pusy, lačně mávající transparenty, a samozřejmě konfety. Od těch jsme si hodně slibovali. Po demonstraci jsme netrpělivě očekávali nevyhnutelný konec Marie Benešové. Říkali jsme si, že tentokrát to bylo natolik pompézní, že by to možná mohlo stačit i na odstoupení Andreje Babiše. Jaké však bylo naše rozčarování, když jsme se dozvěděli, že Marie Benešová zůstává ministryní,“ setřel si z tváře slzu Marek Zounar, jeden z pořadatelů demonstrace. „Teď ale nesmíme přestat. Je potřeba se z neúspěchu vzpamatovat a příští týden svolat další demonstrace. Budeme demonstrovat, dokud Marie Benešová neodejde,“ dodal.

Čas na přímočařejší hesla s jasným poselstvím

Jakkoliv se může zdát poslední demonstrace neúspěšná, ukazuje se, že chybělo málo. Vyšlo totiž najevo, že v době proslovu senátora Václava Lásky, tedy v době, kdy demonstrace kulminovala, byla Marie Benešová opravdu jen kousek od odstoupení. Politologové se shodují, že kdyby v té době zazpíval na místě Karel Schwarzenberg českou hymnu, popřípadě by Michal Horáček přenesl lyrickou haiku anebo rovnou libreto, Marie Benešová by v ten moment odstoupila. „Chybělo k tomu opravdu málo. Podle údajů, které mám k dispozici, byla míra naléhavosti v nejvyšším bodě demonstrace na devítce. Pokud by se přehoupla na desítku, Marie Benešová by odstoupila. Až tak byli demonstranti blízko,“ vysvětloval u tabulky naléhavosti demonstrace politolog Jan Bouda.

I samotná ministryně Marie Benešová přiznala, že měla namále. „No, co vám budu povídat. Houpala se se mnou židle, to je pravda. Cítila jsem to a měla jsem strach. Byla tu celkem velká možnost, že ten nápor židle neudrží a já padnu. Já jsem ale sebevědomá a silná žena. Židle, na kterých sedím, si rozsedávám a ničím zásadně jen já sama. Nátlak byl sice veliký, ale ne natolik, abych ho neustála,“ usmívala se. Sama však moc dobře ví, že vyhráno nemá. Příští demonstrace může být ještě naléhavější než tato a potom může být vše jinak. Demonstranti jsou již zkušení a poučeni z neúspěchů.

„Nevím, kde mohla být chyba. Vypadalo to slibně. Možná, že i já jsem přispěl k tomu neúspěchu. Tím transparentem s nápisem „Benešová – hrobař justice,“ jsem podle mě málo mával. Měl jsem se do toho pořádně opřít. Tam mám ještě rezervy,“ litoval demonstrant Karel Jouza, který věří, že příště transparentem zamává natolik, že Benešová odstoupí. Rovněž ostatní demonstranti slibují, že na příští demonstraci do toho dají úplně všechno. Pozorovatelé očekávají nejen mocnější mávání transparenty, ale i údernější hesla.

„Rafinovaným heslům jsme dali šanci a nikam to nevedlo. Možná je čas na přímočařejší hesla s jasným poselstvím,“ dodal Karel Jouza s tím, že na příští demonstraci připraví transparent s nápisem: „Marie Benešová, jdi už do prdele.“

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.Tabulku naléhavosti demonstrace sice politologové (asi) nepoužívají, ale ta třetí demonstrace velká opravdu byla.