Video placeholde

Terapeut Vojtko: Chlastáme a zároveň se týráme. Vztahy jsou těžké a porno nám stačí, vládne strach ze samoty

Vztahy jsou těžké a my jsme líní. Párový terapeut Jan Vojtko popisuje situaci, ve které je podle něj monogamie skoro zázrak. Přehnaný individualismus, přesexualizovaná společnost i nedostatek odvahy, to jsou všechno důvody, kvůli kterým se vztahy mění. Singles bude přibývat, ale taky třeba vztahů s několika partnery. Vojtko říká, že tradiční rodina je v krizi, může si za to ale sama. Moderní dobu, ve které jsou komunikace a sbližování se stále těžší, podle něj skvěle popisuje projekt Ester a Josefína.

Vztah je tvrdá práce, která nám ale už moc nechutná. Hledáme ideálního partnera, někoho, kdo se o nás postará, ale když narazíme na realitu, stahujeme se. Důvodů je spousta a Vojtko je v rozhovoru postupně rozebírá. Vliv mají třeba sociální sítě, které do vztahů hážou, jak říká, vidle. Třetina párů se kvůli nim rozchází a vliv mají i na emoční inteligenci. Lidé se už navíc neumí, nebo bojí hrabat sami v sobě a pracovat s vlastními stíny. A že někdy prostě budou trpět.

Žijeme v extrémech, a to hned v několika rovinách. Jsme podle Vojtka požitkáři, kteří chlastají od pátku do neděle, ale zároveň se týráme a odpíráme si. Máme se krásně, a proto vymýšlíme kraviny, kterými bychom si život zkomplikovali. Mozek je tak prý prostě nastavený. Lidstvo podle Vojtka přežije, je ale otázka, jak budeme žít. Bortí se pravidla, nová ale nikdo nenastavuje.

Vojtko tvrdí, že za krizi tradiční rodiny můžou samy heterosexuální páry, ne gayové nebo lesby. Navíc podle něj přichází doba žen, které mužům utíkají a jsou už de facto lepší. Muži mají ve vztazích problémy a cena mužství se devalvuje. Ženy jsou víc vidět a slyšet a podle Vojtka si to opravdu zaslouží. Třeba v Česku prý nemáme problém s uprchlíky, ale právě s mužskými a ženskými světy.

Proč ženy mužům utíkají mílovými kroky? Koho vlastně hledáme a proč jsme stále nespokojení? Proč je někdy lepší, že se manželství rozpadnou? Čím to je, že už nás sex tak nezajímá? A v čem je terapeutické sdílení často bolestivé komunikace ze vztahů?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>