Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Barbora Reichová (Sport)

Pokud čeští hokejisté vyhrají mistrovství světa, bude levnější chleba, přiznal předseda svazu pekařů

Notoricky známý povzdech občanů, kteří tradičně mírní nadšení fanoušků během sportovního úspěchu českých reprezentantů větou „No a co? Chleba levnější nebude“, letos možná platit nebude.

V případě, že čeští hokejisté celé mistrovství světa vyhrají, chleba zlevní. Přiznal to předseda Českého svazu pekařů Vilém Koutný.

„Chleba jako takový se z námi neznámého důvodu stává měřítkem spokojenosti občanů. Respektive jeho cena. Vysledovali jsme, že jakákoliv radostná událost, pokud není podpořena slevou této potraviny, nemá na většinovou populaci žádný pozitivní dopad. Až samotná sleva chleba rozradostní masy,“ tvrdí Vilém Koutný.

„Poslední dobou cítíme čím dál tím větší tlaky nejen z řad občanů, ale i z řad poslanců a vlády, abychom některé výrazné úspěchy českých sportovců podpořili právě levnějším chlebem. Dlouho jsme tlakům odolávali a svorně tvrdili, že nám jsou nějaké sportovní úspěchy ukradené. My jsme pekaři a děláme pečivo. Sílící tlak byl však natolik veliký, že už nemáme sílu vzdorovat. I přes značné ztráty, které nám přinese zlevnění chleba jsme nuceni v případě úspěchu českých hokejistů jít s cenou dolů. Ačkoliv jsme samozřejmě vlastenci a hokejistům fandíme, jejich případná výhra celého mistrovství nás vyjde draho,“ upozornil Vilém Koutný.

Jiný úhel pohledu nabídl premiér Andrej Babiš: „Lidé nám naprosto zvlčili. Pořádají demonstrace, vyzývají mě, abych odstoupil, a vůbec si mě neváží. Je třeba vnést do společnosti dobrou náladu. Výhra hokejových reprezentantů na mistrovství světa by jistě dala zapomenout na kampaně, které proti mně všichni vedou, ale to nestačí. Ne každý je hokejový fanoušek. Musíme myslet celoplošně. Případnou výhru je potřeba podpořit. Levnější chleba je přesně to, co tahle republika potřebuje. Představte si den, kdy naši vyhrají mistrovství světa a navíc zlevní chleba. No není to nádherný den? V takové atmosféře nikoho nenapadne protestovat. Možná, že i to trestní stíhání, které je kampaň, stáhnou. Já jsem optimista. Hartusení pekařů, že půjdou žebrotou, neberu. Prostě chleba zlevní a basta. Kdyžtak jim na to seženu nějaké dotace z Evropské unie. Já nekecám, já makám,“ prohlásil Andrej Babiš.

Myšlenka levnějšího chleba v případě výhry českých hokejistů nadchla i jiné politiky, kteří ji přetransformovali podle potřeby svých voličů.

„Jestli čeští hokejisté vyhrají mistrovství světa, zruším diktát Evropské unie,“ hřměl Tomio Okamura z řečnického pultíku před svým japashopem, kde má vždy jednou týdně kázání pro své voliče.

Komunisté zase ubezpečili své voliče, že pokud čeští anebo ruští hokejisté vyhrají mistrovství světa, budou zase fronty na banány. To mají jejich voliči totiž rádi.

Zatímco se politické strany předhánějí, co bude a nebude po případné zlaté medaili českých hokejistů, svaz Českých pekařů již počítá případné budoucí ztráty. Na druhou stranu. Co je nám do nějakých pekařů. Hlavně, že bude levnější chleba.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou blížící se volby do Evropského parlamentu.