Úroda řepky bude letos menší

Úroda řepky bude letos menší Zdroj: David Malík / Blesk

Můžeme přeci jíst řepku, reagoval Andrej Babiš na výtku, že nejsme potravinově soběstační

Nekonečné žluté lány oseté řepkou jsou hlavně v těchto dnech trnem v oku mnohým neznalým občanům, kteří si neustále stěžují na to, že místo řepky můžeme pěstovat například brambory.

Premiér Andrej Babiš, který žádnou řepku nepěstuje, protože nevlastní, ani co by se za nehet vešlo, žádný zemědělský holding, vyslechl nářky občanů a nechápavě nad nimi kroutil hlavou.

„Tady v Čechách se člověk nikomu nezavděčí. Nejenže na řepku máme hezké dotace od Evropské unie, ale navíc je řepka velmi chutná plodina. Jen je třeba trochu osvěty a odvahy,“ pokusil se Andrej Babiš vnést do problematiky trochu toho světla.

„Vy si to možná neuvědomujete, ale Česko je řepková velmoc. Brambory, pšenici a bůhví co ještě dokáže pěstovat každý, ale pořádnou řepku, tu umíme jenom my,“ usmíval se.

„Kategoricky odmítám, že řepka je pouze byznys na dotace a šmelina do paliva. Řepka je bůhví proč opomíjená potravina. Z řepky se dá uvařit téměř cokoliv. Řepkový salát, řepkové kuře na divoko, řepková pizza, řepkové karbanátky. Mohl bych takhle pokračovat do nekonečna. Lidé jenom nesmí být zpátečníci a musí být ochotni experimentovat.“

V návaznosti na své prohlášení přispěchal Andrej Babiš s kuchařkou „Co jím, když náhodou nespím“, kde jeho tým popsal nejen blahodárné účinky řepky na organismus, ale přihodil ještě několik chutných a jednoduchých receptů na pokrmy, jejichž základ tvoří právě řepka.

„Nejsou to jenom šťavnaté květy. I lodyha řepky má výraznou chuť, a pokud je dobře připravená, jedná se o veliký gurmánský zážitek. Dokonce i kořeny se dají jíst. Řepka je jídlo budoucnosti,“ kasá se Andrej Babiš v prologu ve své kuchařce.

Námi oslovení výživoví specialisté sice řepku k jídlu příliš nedoporučují, ale připouští, že je možné, že například v Kosteleckých uzeninách figuruje řepka místo masa již několik let.

„Nevím, kde pan premiér přišel k onomu gurmánskému zážitku, nicméně všechno spěje k tomu, že jednoho dne dojdeme do fáze, kdy nám nic jiného než jíst řepku nezbyde,“ pokrčil rameny Arnošt Vousek, výživový specialista a autor několika kuchařek.

Premiér Andrej Babiš však nedbá výtek specialistů, které označuje za kampaň, a aktuálně soustředí nemalý podíl ze svého volného času právě na propagaci řepky ke kuchyňskému zpracování.

Nebál se dokonce ani toho, zajet na řepkové pole a z čerstvě natrhané řepky před objektivy kamer uvařit v improvizované venkovní kuchyni obalovaný řízek.

„Chutná výtečně,“ ochutnal Andrej Babiš na kameru řepkový řízek, načež se usmál a zvedl palec nahoru. Video poté končí, takže divák již neviděl příjezd ambulance a pumpování žaludku pana premiéra.

Je otázkou, nakolik se Andreji Babišovi podaří strhnout davy pro svou myšlenku a zda si řepka najde místo v našem jídelníčku. Podle zkušeností s vlivem Andreje Babiše je to více než pravděpodobné.

UPOZORNĚNÍ: TENTO ČLÁNEK JE SATIRA. NENÍ TO DOOPRAVDY. BOHA JEHO, HLAVNĚ TU ŘEPKU NEŽERTE.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou pravdou je vymýšlení nových daní.