Hokejová legenda Jaromír Jágr v Číně v doprovodu první dámy Ivany Zemanové (25. 4. 2019)

Hokejová legenda Jaromír Jágr v Číně v doprovodu první dámy Ivany Zemanové (25. 4. 2019) Zdroj: Jiří Ovčáček - Twitter

Jágr v Číně loví talenty pro Kladno. Kluci z pracovních táborů mají potenciál, tvrdí hokejista

Jaromír Jágr odcestoval spolu s výpravou Miloše Zemana do Číny, aby se tam s ním mohli všichni vyfotit a hlavně aby se porozhlédnul po posilách pro své Kladno, které postoupilo do extraligy.

„Čínský trh s hráči je často zbytečně podceňován, ale já si naopak myslím, že je jeden z nejperspektivnějších na světě. Jasně, že tu zatím nevidíme žádné světové superstar, ale na druhou stranu je tu spousta kluků, kteří mají potenciál a hlavně nejsou vůbec drazí. Zrovna dnes jsem byl navštívit jeden z pracovních táborů, kde jsem podepsal dva hráče za hrst rýže. Pro ekonomiku mého hokejového klubu to je zlatý důl. Mají tu nejlevnější hráče na světě. Poměr cena – výkon je bezprecedentní,“ usmíval se Jaromír Jágr, který vyrazil do jednoho z pracovních táborů nakupovat spolu s Milošem Zemanem a hlavně Vratislavem Mynářem, který je prý veliký fanoušek hokeje.

Po krátké domluvě s prezidentem i Mynářem přestal Jágr nazývat pracovní tábory pracovními tábory a začal je označovat jako „farma“.

„Tihleti kluci z farmy mají na to, podívat se do hlavní soutěže. Na farmě ukázali svou bojovnost a potenciál a já si myslím, že je načase některé z nich vytáhnout takzvaně do áčka,“ prozradil později Jaromír Jágr.

Angažování čínských borců v hokejovém Kladně s sebou nese jen a pouze výhody. Nejenže částky za přestup i měsíční gáže jsou takzvaně pakatel, ale navíc i samotné hráčské smlouvy jsou pro klub více než výhodné.

„Jak jistě víte, Čína neuznává lidská práva. Tím pádem čínští hokejisté z „farem“ nemají žádná práva a jejich hráčské smlouvy jsou jedním slovem veliký sen. Jedná se vlastně jen o seznam rozkazů, které hráči musí plnit, protože jinak se vrátí na „farmu“ a to rozhodně nikdo nechce,“ usuzuje hokejový expert na právo Jaromír Krátký, který poskytuje právní rady mnohým českým, ale i světovým hokejistům.

„Některý lidi tě za to třeba nebudou mít rádi, ale já přesně vím, co dělám. Jsem zvyklý na ledě i mimo led odvést vždycky stoprocentní výkon. Tohle chápeš, ne?“ tykal Jaromír Jágr, jak je jeho zvykem, čínskému prezidentovi při audienci. Tento mu pouze s úsměvem přikyvoval, protože mu nerozuměl. Ostatně Jaromír Jágr, který na audienci přišel v olověné vestě, protože podle jeho slov musí trénovat víc než ostatní, zde nebyl od toho, aby mluvil, ale aby se usmíval do objektivů a podával si se všemi ruku.

Jágr, který často s novináři vtipkuje a rozdává na potkání úsměvy, se na chvilku zarazil, když mu bylo připomenuto, že ne všichni doma v Čechách sdílí jeho nadšení se spoluprací s Čínou a mnozí mu to dokonce mají za zlé.

„Já ti něco řeknu. Já jsem se nikdy neohlížel za sebe. Nezajímal jsem se, co si myslí okolí. Důležitý je jenom čas na ledě. Ať jsi nahoře, anebo dole, důležitý je, jak si vedeš na ledě,“ reagoval Jágr motivačním citátem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Jaromír Jágr v Číně talenty neloví, prezident Zeman však opakovaně podpořil čínské firmy.