Prezident Miloš Zeman na jednání s šéfem firmy Huawei v Číně.

Prezident Miloš Zeman na jednání s šéfem firmy Huawei v Číně. Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Zeman v Číně: Jsme vzteklý červený kousek uvnitř Evropy, jediná země proti firmě Huawei

Během čínské cesty, při níž se sešel i s čínským prezidentem, Miloš Zeman opakovaně podpořil firmu Huawei. V sobotu se sešel s výkonným ředitelem firmy Žen Čeng-fejem a vyjádřil naději, že se společnost bude v ČR podílet na digitalizaci, včetně sítí páté generace – 5G. Novinářům dnes nechal rozdat mapu Evropy s vyznačenými státy, které se v Evropě vyslovují vůči Huawei pozitivně a které negativně. „Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei,“ řekl Zeman na adresu České republiky.

Jen Polsko podle českého prezidenta ve svém postoji k čínské firmě váhá. „Všechny ostatní země postupně přešly na stranu Huawei. Myslím si, že není dobré, když jsme jediná země Evropské unie, která takto razantně, a řekl bych servilně, vystupuje,“ řekl s tím, že kauzu Huawei „servíruje“ ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil.

NÚKIB, který v závěru loňského roku varoval před technologiemi Huawei a další čínské společnosti ZTE, se dnes stejně jako v minulosti k Zemanovu výroku nevyjádřil. „Jako apolitický úřad politické výroky zásadně nekomentujeme. Naším posláním je ochrana kybernetické bezpečnosti České republiky,“ sdělil ČTK mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Zeman v souvislosti s Huawei připomněl jako další „servilitu“ kauzu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, kterého Česká republika vydala do USA.

Setkání s čínským prezidentem i s Putinem

V Pekingu se také Zeman zúčastnil konference k nové Hedvábné stezce. Čínský plán zlepšit dopravní spojení mezi Asií, Evropou a Afrikou podpořil a v projevu poukázal na rizika, která ho ohrožují. V rámci summitu se v sobotu krátce potkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Na programu měl i jednání s vedením Bank of China, během kterého bylo podepsáno memorandum mezi touto bankou a firmou CITIC o investicích v ČR.

Prezident Miloš Zeman se v neděli v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Zeman se mimo jiné zasazoval o to, aby čínský projekt nové Hedvábné stezky vedl i přes Českou republiku.

Zeman se pak také setkal se členem stálého výboru politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny Wang Chu-ningem. Svou návštěvu Číny zakončil účastí na otevření zahradnického veletrhu Expo 2019, který se bude věnovat udržitelnému rozvoji a životnímu prostředí. Společně s dalšími státníky zasadil na výstavě strom.