Setkání Petra Pavla s Milošem Zemanem na zámku v Lánech

Setkání Petra Pavla s Milošem Zemanem na zámku v Lánech Zdroj: Zuzana Bönisch

Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022)
Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022)
Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022)
Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022)
Petr Pavel na návštěvě Chebu (15.2.2022)
11
Fotogalerie

Přemotivovaný Pavel už dvakrát obvolal světové státníky a sám položil plovoucí podlahu na Hradě

Za posledních několik let si lidé odvykli, že by prezident něco dělal. Cokoliv. Dosluhující Miloš Zeman nevykazoval nejen téměř žádnou aktivitu, ale mnohdy ani známky života.

Když byl novým prezidentem zvolen Petr Pavel, občané České republiky byli zaskočeni jeho nevídanou aktivitou.

Zatímco Zeman většinou spí v Lánech a jeho nejužší tým aktivně vyhledává zemi, kde by se dalo ukrýt před zákonem, budoucí prezident Pavel nezahálí, a ač dosud neproběhla jeho inaugurace, a tedy oficiálně ještě není hlavou státu, pracuje na sto deset procent.

„Pan prezident Pavel jen pár hodin po volbách začal úřadovat. Obvolal všechny dostupné světové státníky, aby s nimi pohovořil a aby přijal jejich gratulace. Kromě ruského a běloruského prezidenta a severokorejského diktátora nikoho nevynechal. Obvolávání představitelů celého světa mu zabralo dva dny. Jakmile se všemi promluvil, usoudil, že to nestačí, a obvolal je všechny znovu,“ prozradila mluvčí Petra Pavla Markéta Řeháková na tiskové konferenci, kam přišla v obleku Pikačua a měla na nohou rolničky, protože se rozhodla, že do funkce tiskového mluvčího prezidenta po letech vrátí lidskost a dobrou náladu.

„Když pan prezident zrovna nemluví se světovými státníky, věnuje se rovněž s předstihem výkonu prezidentské funkce. Během čtvrtka například cvičně odvolal a následně znovu jmenoval vládu. V pátek dokonce jmenoval vládu na deset let dopředu a již si rovněž připravil seznam lidí, kterým udělí v příštích letech státní vyznamenání,“ dodala Řeháková, jež v rámci dodání lidskosti do funkce mluvčí zarapovala a následně předvedla z nějakého neznámého důvodu číslo se dvěma cvičenými pudly.

Nebývalá aktivita Petra Pavla, který ještě není ve funkci prezidenta, zaskočila vedle běžných občanů i novináře. Ti jsou nejvíce zaskočeni vstřícností týmu kolem Pavla i jeho samotného.

„My jako novináři jsme v minulých deseti letech nebyli zvyklí na takovou přístupnost a vstřícnost ze strany Hradu. Dalo by se říci, že jsme vůbec neměli přehled, co pan prezident dělá a na co se chystá. Když jsem třeba já osobně chtěl vědět, co pan prezident bude v daném měsíci dělat, poslal jsem na Hrad oficiální dotaz, na který jsem nedostal odpověď. Až když jsem dotaz několikrát urgoval, přišla mi odpověď, která mě ale neuspokojila. Když se slušně zeptáte, co bude pan prezident dělat, a z Hradu vám po urgencích přijde odpověď: neotravuj, šuline, tak nějak si odvyknete na seriózní komunikaci,“ tvrdí novinář Adam Vlahý, jenž je aktuálně na volné noze.

Kancelář Pavla ale automaticky bez vyzvání rozeslala novinářům nejen denní rozvrh prezidenta, kde je uvedeno dokonce, kdy a kde bude Pavel na záchodě, ale i jeho jídelníček, starý svatební itinerář a fotky v plavkách.

Zatímco veřejnost a novináři se snaží vzpamatovat z nebývalé pracovitosti a vstřícnosti Petra Pavla, pracovníci Pražského hradu a zámku v Lánech si zoufají.

„Dva dny po volbách tu byl pan Pavel. Děsně moc chtěl něco dělat. Nervózně tady pobíhal, až nakonec na celém Hradě úplně sám položil novou plovoucí podlahu. My jsme ho nemohli poslat pryč, protože je to budoucí prezident,“ postěžoval si zaměstnanec Pražského hradu, který si nepřál být jmenován.

„Pan Pavel byl i u nás. Chtěl tady také pokládat novou podlahu, ale když jsme mu vysvětlili, že ta je všude nová, tak aspoň osobně vymaloval všechny místnosti. Potom ještě nasekal dříví a vynesl po Milošovi odpadky,“ podal svědectví zase zaměstnanec na zámku v Lánech.

Pracovitost se Petru Pavlovi rozhodně upřít nedá. Otázkou ovšem je, jestli nepřepálil start. Podle odborníků je takové nasazení smrtící, a je proto možné, že nový prezident pracovně vyhoří ještě dřív, než se stane oficiálním prezidentem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je soudní líčení s Dominikem Ferim.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>