Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Šedesát osm je málo. Vláda po analýze zvýšila věk odchodu do důchodu na 168 let

Ačkoliv se vláda vedená premiérem Petrem Fialou dušovala, že rozhodně nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, pod tíhou událostí nemohla jinak a tento věk nakonec zvýšila. V minulých dnech hojně propíraný odchod do důchodu v 68 letech pro dnešní třicátníky vzal po důkladné analýze za své a vláda věk pro odchod do důchodu ještě o kousek zvedla. Na 168 let. Navíc to platí i pro lidi, kteří se již v důchodu nacházejí.

„My jsme dlouho pracovali s tím, že zvyšovat věk pro odchod do důchodu nebudeme. To je totiž velmi nepopulární, a když děláte nepopulární věci, tak příště lidí zvolí Babiše. Ten dělá jen populární věci. Tomu jsme chtěli samozřejmě zabránit, nicméně jsme narazili na hranici možného. Počet důchodců se zvyšuje a bohužel ani covid, což měla být taková menší důchodová reforma, s tím příliš nezamával. Navíc vyhlídky jsou ještě chmurnější. Populace stárne a už nyní je jasné, že v budoucnosti na důchody nebude. Jedinou možností proto je zvýšit hranici odchodu do důchodu,“ potvrdil premiér Fiala, že zvyšování věku pro odchod do důchodu je více než na pořadu dne a že to je nutnost.

„S velkou nevolí jsme navrhli zvýšení věku odchodu do důchodu na 68 let pro dnešní třicátníky, ale ukázalo se, že to nestačí. Vědomi si toho, že jsme stejně v prdeli, protože zvyšování důchodu lidé nesnáší ještě víc než zvyšování daní, takže nás nebude mít už nikdo rád, jsme si řekl, že když už, tak už. Už nemáme co ztratit, tak za to vezmeme pořádně. Z toho důvodu jsme zvýšili hranici pro ochod do důchodu na 168 let, a to s okamžitou platností i pro lidi, kteří jsou již v důchodu,“ dodal ještě premiér Fiala.

Okamžité zvýšení hranice věku odchodu do důchodu na 168 let okamžitě nastartovala pracovní trh a poměrně zásadně zvedla ekonomiku. Na druhou stranu vehnala staroušky na úřady práce nebo rovnou do rachoty.

„Tatínkovi je 96 let. Celý svůj profesní život strávil ve slévárně kovů. Dřel jako mezek, a když šel do důchodu, prý se mu velice ulevilo. Aktuálně špatně chodí i vidí, neslyší a trpí Parkinsovonou chorobou. Bohužel, zatím nedosáhl na věk pro odchod do důchodu, takže oblékl montérky a šel zase do slévárny dělat dvanáctky. Mám o něj strach, protože takový zápřah ve svém věku nemůže zvládnout,“ postěžoval si pan Antonín, dříve taktéž důchodce, který stejně jako jeho otec nastoupil ve svých pětasedmdesáti letech do slévárny. Ačkoliv má celkem sedm umělých kloubů, nedá se nic dělat. Na důchod si bude muset ještě více než devadesát let počkat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je setkání Petra Pavla a Miloše Zemana v Lánech.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>