Velitelské shromáždění české armády: Ministryně obrany Jana Černochová (22.2.2022)

Velitelské shromáždění české armády: Ministryně obrany Jana Černochová (22.2.2022) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Jana Černochová (ODS) v Lánech po schůzce s Milošem Zemanem (1.12.2021)
Jana Černochová (ODS) v Lánech po schůzce s Milošem Zemanem (1.12.2021)
Jana Černochová (ODS) v Lánech po schůzce s Milošem Zemanem (1.12.2021)
Jana Černochová v roce 2011 jako starostka Prahy 2
Jednání vlády o energiích, platech i koronavirových opatřeních: Ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) (29.12.2021)
11
Fotogalerie

USA nechtějí, tak si americkou základnu postavíme sami, tvrdí Černochová a už shání cihly

Ministryně obrany Jana Černochová minulý týden prohlásila, že si přeje na českém území americkou základnu. Skutečnost, že o této základně USA neuvažují, ji nezastaví.

„Americká základna je jedním z pilířů obrany nejen NATO, ale především České republiky. Přínos americké základny na našem území je neoddiskutovatelný. USA dosud však neprojevily zájem u nás svou základnu postavit, což podle mého názoru neznamená, že si ji tu nemůžeme postavit sami,“ vysvětlovala ministryně.

„My jsme malá země s poměrně malou armádou. Americká základna dodá na mezinárodním poli naší zemi prestiž a hlavně, a o to jde především, odradí případného agresora. Když to řeknu na rovinu, tak pokud bude na našem území americká základna, Rusko nás nenapadne,“ domnívá se Jana Černochová.

Skutečnost, že USA v dohledné době neprojevila zájem na našem území stavět základnu, bere Černochová jako nepodstatný detail.

„Postavíme si americkou základnu sami. USA nemají monopol na americké základny. Know-how máme. Není to nic těžkého. Už jsem sehnala nějaké cihly. Teď ministerstvo poptává zedníky na obvodové zdi. V další fázi zajistí ministerstvo ostatní řemeslníky, jako jsou elektrikáři, klempíři nebo zahradní architekti,“ nastínila Černochová, jak probíhají plány na americkou základnu.

„Jakmile bude budova hotová, vyvěsíme před ní na stožár americkou vlajku. Rovněž do budovy nastěhujeme pár Američanů a před hlavní vchod dáme velikou ceduli s názvem Americká základna,“ dodala Černochová, aniž by uvedla, kde chce sehnat Američany, které do budovy nastěhuje. Zřejmě ale ministerstvo obrany podá inzerát. Amerických občanů je v České republice poměrně dost. Minimálně na obsazení přízemí a prvního patra budovy by to mělo stačit.

„K běžné americké základně se váží samozřejmě i nějaká ta vojenská cvičení. Až bude naše americká základna hotová, máme v plánu zde provozovat různá cvičení. Já osobně si vezmu dvakrát týdně v podvečer kurz jógy. Budeme cvičit jógu. To vyšle Rusku jasný signál, aby si s námi nezahrávalo,“ domnívá se Černochová, která jedním dechem dodává, že pouze u jógy nezůstane.

„Plánujeme rovněž cvičení s dětmi pro rodiče a pro dospělé zase cvičení na kruzích a hrazdě. Budeme cvičit, až se z nás bude kouřit,“ vykřikuje Černochová odhodlaně.

Ruský prezident Vladimir Putin se proti tomu, aby Černochová vlastnoručně postavila na území České republiky americkou základnu, kde bude cvičit jógu, jasně ohradil a připomněl, že díky tomu uvádí veškerý jaderný arzenál Ruské federace do pohotovostního stavu.

„My se atomovek nebojíme. On jenom vyhrožuje, protože se bojí. Jasně tak můžeme vidět, že americká základna, byť bez vědomí a přispění USA budí u Putina strach,“ pochlubila se Černochová úspěchem.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Vzrůstající agresivita Ruska je však skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>