Video placeholde
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
Alena Schillerová (ANO) na instagramu
12
Fotogalerie

Lidé spontánně zapalují svíčky u Instagramu Schillerové a sbírají plastová víčka na zaplacení fotografa

Nebývalou vlnu solidarity a nefalšované a upřímné lidskosti vyvolala aféra kolem Instagramu Aleny Schillerové, která zaplatila fotografovi a kameramanovi za práci na jejím Instagramu téměř dva miliony ze státního rozpočtu. Poté, co paní Schillerová ztratila přístup ke státnímu rozpočtu, a proto si již nemůže dovolit platit profesionály na svůj Instagram, začali lidé zcela spontánně konat dobro. 

„Byla to rána. Když jsem se dozvěděla, že paní Schillerová již nemůže platit profesionály, aby udělali z jejího instagramového profilu hezké místo pro život, zapálila jsem u jejího Instagramu svíčku,“ tvrdí paní Kateřina z Brna, která k Instagramu Aleny Schillerové přišla zapálit svíčku se svými dvěma dětmi.

Paní Kateřina nebyla sama, kdo k Instagramu Aleny Schillerové přišel zapálit svíčku. Lidé napříč celou republikou se u jejího Instagramu scházejí už od pondělí. Někteří zapalují svíčky, ale jsou tu i tací, kteří na Instagram Aleny Schillerové pokládají věnce.

„Je to hrozné, co se stalo. Instagram Aleny Schillerové nám pomáhal v těžkých časech překlenout utrpení a bídu. Byl majákem na rozbouřeném moři. Scházeli jsme se u něho celá rodina. Dokonce první slova mého syna byla Alena Schillerová. Díky Instagramu Aleny Schillerové jsme se nejen dozvěděli, jak to chodí na ministerstvu financí a nakoukli takříkajíc do zákulisí, ale paní Schillerová se svými hezkým fotkami například s pávem zažehla jiskřičku povědomí o finanční gramotnosti celému národu. Já jsem si například díky Instagramu Aleny Schillerové koupil státní dluhopisy. Byla to životní investice. Co bude teď, to nevím. Přišel jsem se synem zapálit Instagramu Aleny Schillerové svíčku a teď nevím, co bude dál. Kdo bude nyní paní Schillerové financovat profesionály na její Instagram?“ posteskl si pan Antonín, který tvrdí, že Instagram Aleny Schillerové mu pomohl v těžkém životním období, a dokonce si prý díky fotografii paní Schillerové s pávem rozmyslel sebevraždu. 

Jak to už u nás Čechů bývá, dokážeme se v těžkých chvílích stmelit. Když přijde pohroma, nehledíme na vlastní pohodlí, ale hledáme, komu a jak bychom pomohli. 

Vypadá to, že tato nádherná česká vlastnost situaci zachrání i tentokrát. Lidé totiž začali hromadně na Instagram Aleny Schillerové sbírat plastová víčka. 

„Když jsem se dozvěděla, co se stalo, nemohla jsem jen tak nečinně přihlížet. Okamžitě jsem založila sbírku SOS Alena, kam mohou lidé posílat plastová víčka. Jde nám o to, zachránit Instagram Aleny Schillerové. Nesmí zaniknout. Vysoká úroveň a profesionalita fotografií či básní musí zůstat zachována i pro další generace. Nemohla bych se podívat svým vnoučatům do očí, kdyby až vyrostou, nevěděla, co  byl Instagram Aleny Schillerové. Tyto děti to potřebují. Děláme to i pro ně. Díky bohu, stále je spousta lidí se srdíčkem na dlani, kteří do sbírky přispěli,“ uronila slzu Markéta Horňáková, která věří, že díky sbírce SOS Alena se najde dostatek prostředků na financování profesionálů, kteří zajistí kvalitní chod tak důležitého státního aparátu, jako je Instagram Aleny Schillerové. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou papírové kulisy sjezdu ANO.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>