Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch není ze spolupráce s komunisty a okamurovci nadšený. Babiše ale brání

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch není ze spolupráce s komunisty a okamurovci nadšený. Babiše ale brání Zdroj: Ngyuen Phuong Thao

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na pražském Karlově náměstí během třetího ročníku akce Den zdraví (31. 7. 2021)
Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Otevření očkovacího centra pro lidi bez registrace v obchodním centru na Smíchově. (19. července 2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro Blesku (18.6.2021)
10
Fotogalerie

Vláda povolila v hospodách sedět u stolu šesti lidem. Nikdo nevěděl, že se to dosud nemohlo, včetně premiéra

Jelikož je epidemiologická situace v republice příznivá a příjemná, vláda přispěchala s dalším rozvolněním. Ano, je to tak. Očividně ještě jde něco rozvolnit.

„Přemýšleli jsme, co bychom ještě rozvolnili, protože vesměs už na všechno stejně všichni kašlou, ale my potřebujeme dodávat lidem optimismus, ale respirátory ve vnitřních prostorech rušit nechceme. Nakonec jsme se usnesli, že rozvolníme restaurace. Od září budou moci u stolu sedět ne čtyři lidi, ale šest lidí. Jestliže se nám nebude situace zhoršovat, chystáme od října povolit u jednoho stolu sedm lidí. Pokud se nám osvědčí i těch sedm lidí, v listopadu potom povolíme u stolu osm lidí a v prosinci devět. Deset lidí vzhledem k delta mutaci povolovat nebudeme, protože to už by bylo veliké epidemiologické riziko. Devět lidí je strop,“ oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zatímco povolením šesti lidí u stolu si vláda slibuje nejen nehynoucí vděk ze strany voličů a provozovatelů hospod, ale rovněž by měl tento krok o něco zlepšit ekonomickou situaci gastronomických podniků, které se stále potýkají s poklesem zákazníků. Jakkoliv je rozvolnění v restauracích chvályhodné, vypadá to, že nebude mít vůbec žádný dopad. Nikdo totiž nevěděl, že u stolu můžou sedět jenom čtyři lidi.

„To jako fakt? To jsem vůbec netušil. Ani jsem to nikde neviděl. U nás hosté normálně sedí, jak se jim zachce. Nikdo počet hostů u stolu neřeší a ani nevím o nikom z okolních restaurací, že by něco podobného řešil,“ divil se Evžen Zounar, provozovatel restaurace v Pardubicích.

Ostatně není sám, kdo o žádném omezení u jednoho stolu nevěděl. Vesměs žádný z oslovených provozovatelů restaurací neměl ponětí, že u stolu můžou sedět maximálně čtyři lidé. Ani hosté nic takového nevěděli.

„O tom nic nevím. My sedíme u stolu klidně i po desíti a nikdo proti tomu nikdy nic neměl a nikdo to nekontroloval,“ potvrdil pan Jarmil, který do restaurace chodí na obědy s kolegy z práce.

Zvýšení počtu zákazníků u jednoho stolu tak nebude mít vůbec žádný dopad. Odborníci se shodují, že občané jsou obecně již dlouhodobě unaveni nejen samotným covidem, ale i těmi chaotiky z vlády, jejichž nařízení postupně přestávají sledovat.

„Podle našich průzkumů dvě třetiny občanů přestaly nařízení vlády sledovat koncem srpna a zbylá třetina na nařízení vlády sere už od března,“ představil tvrdá data Jan Mátoha z agentury Modus, která dlouhodobě sbírá data ohledně vládních opatření.

Marnost rozvolňování vlády dokreslují zmatené reakce Andreje Babiše, který se podivil, že doposud se v restauracích u jednoho stolu mohli sejít jen čtyři lidé.

„To je nějaká blbost, ne? To musím prověřit. Pokud to tak bylo, tak je dobře, že už to tak není,“ pronesl hrdina národa a tmel celé společnosti Andrej Babiš, na kterého byl vždy v těžkých dobách spoleh a který nás několikrát vyvedl z temnoty do trochu menší temnoty.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že vládní nařízení jsou zcela mimo realitu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha po jednání vlády. (16.8.2021) • ČTK/Blesk