Jana Maláčová v pondělí 16. 8. 2021 v restauraci se svými příznivci. Podle vládních nařízení smělo u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Jana Maláčová v pondělí 16. 8. 2021 v restauraci se svými příznivci. Podle vládních nařízení smělo u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí. Zdroj: Twitter Jany Maláčové

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, 41. sjezd ČSSD
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová při příchodu na jednání vlády. (1.7.2021)
Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana (28. 6. 2021): Jana Maláčová a Miloš Zeman
Tiskovka po jednání vlády: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová byla hostem Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum (9. 3. 2021)
14
Fotogalerie

Šest lidí u stolu? Vojtěch nařizuje nesmysly a Maláčová se nám od piva směje do obličeje

Když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) v pondělí oznámil, že nově už smí v restauracích sedět u jednoho stolu šest lidí místo dosavadních čtyř (což je mimochodem nařízení zcela odtržené od reality a tudíž zbytečné, nesmyslné), oslavila to jeho vládní kolegyně Jana Maláčová (ČSSD) posezením v hospodě, kde s ní bylo u stolu lidí dvakrát víc. Bylo by to celé k smíchu, nebýt to ovšem součástí pokračující covidové šikany veřejnosti, která si na nesmyslné omezování svobod po roce a půl začala rezignovaně zvykat.

V hospodách už se dávno nic podobného, jako je omezený počet lidí u stolu, nedodržuje. Mluvím o naprosté většině a jednoznačně převažujícím dojmu, určitě se najdou výjimky. Pokud to Adam Vojtěch a spol. neví, je k smíchu a jeho nařízení nemůže brát nikdo vážně. Totéž platí i v případě, že si toho je Vojtěch dobře vědom a jen se tváří, že věří opaku.

Z tohoto pohledu je Maláčové jednání vlastně úplně normální – prostě se chová jako (skoro) všichni ostatní a přitroublá omezení má na háku. Má to ovšem jeden zásadní problém. A ten, jak správně tušíte, spočívá v tom, že ministryně práce a sociálních věcí je členkou kabinetu, který všechna ta zbloudilá nařízení a zákazy stále udržuje při životě.

Rád posloužím konkrétním příkladem – bydlím na vsi a v sousední vesnici je koupaliště. Bazén, brouzdaliště, kus oplocené louky, hospoda. Vstupné 50 korun. Při vstupu obsluha vyžaduje potvrzení o bezinfekčnosti (očkování, prodělání nemoci, test). A dělá to poctivě – provozovatel se bojí zakleknutí a pokuty, má své zkušenosti. Pro děti do 12 let, které se ještě nemohou očkovat, ani kdyby jejich rodiče chtěli, a chtějí se jít vykoupat, to znamená podstoupit každé tři dny antigenní nebo jednou týdně PCR testování. To je dvacet, respektive osm testů za prázdniny. Oficiální odběrové místo ve vsi s osmi sty obyvateli není, je třeba zajet do města.

Výsledek? Děti se bez testování chodí koupat k rybníku, koupaliště, které před covidem léta praskalo ve švech, je prázdné, provozovatel počítá ztráty. To vše v době, kdy je v celém Česku v nemocnicích kvůli covidu cca 50 lidí.

Lidem, kterých se podobná buzerace nějakým způsobem dotýká, se nelze divit, že jim pak fotka ministryně kašlající na vládní nařízení vaří krev a nejsou ochotni vše přejít velkorysým mávnutím ruky. Když byl při porušování covidových předpisů přistižen tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, musel ze dne na den rezignovat. Klidně se vsadím, že Maláčovou nic podobného ani nenapadne. A vlastně na to ani nebude nikdo moc tlačit. Jak jsme si zvykli, že nám vláda – často protizákonně - předepisuje absurdní povinnosti a omezení, tak se většinové veřejné mínění znovu naučilo krčit rameny nad tím, že papalášům toho projde víc než ostatním lidem. Bylo to tak přece vždycky…

Nezbývá, než si z toho všeho dělat legraci a věřit, že po volbách se to změní. Mimochodem, víte, že před volbami Adam Vojtěch povolí sedět u jednoho stolu už třinácti lidem? Babiš totiž chystá po vzoru Ježíše poslední večeři.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janou Maláčovou • Prostor X