Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V neděli brali lidé vinohradskou nemocnici kvůli očkování doslova útokem. V pondělí byla situace o poznání klidnější.
V neděli brali lidé vinohradskou nemocnici kvůli očkování doslova útokem. V pondělí byla situace o poznání klidnější.
V neděli brali lidé vinohradskou nemocnici kvůli očkování doslova útokem. V pondělí byla situace o poznání klidnější.
V České republice začalo očkování proti nemoci covid-19. Jako první se nechal očkovat premiér Babiš
Očkování seniorů v Praze.
10
Fotogalerie

Senior obdrží státní vyznamenání za to, že se dokázal registrovat na očkování. Jako jediný

Když vláda minulý týden spustila web na registraci k očkování proti koronaviru pro občany starší osmdesáti let, nikdo nečekal, že se někomu podaří registrovat. Ostatně vše bylo navržené tak, aby se senioři registrovat nezvládli.

„Teno web byl vytvořen pouze z PR důvodů, aby se zvedlo povědomí o očkování a lidé se pomalu připravili na to, že v horizontu pár let skutečně může k očkování dojít,“ vysvětloval premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

„My máme aktuálně děsně málo vakcín, protože to není naše vina, za to může Evropská unie, že máme málo vakcín. Být to na  mě, tak máme vakcín víc než dost.  Každopádně jak máme málo vakcín, tak veškeré úsilí směřujeme k přípravě občanů na to, že jednou začneme očkovat. Takovou první  vlaštovkou měl být web pro seniory, kde se tito registrují k očkování a případně si i zarezervují termín. Znovu opakuji, že my ty vakcíny nemáme. Museli jsme naočkovat přednostně střední i nižší management Agrofertu a lemury na Čapím hnízdě, protože se mi zdálo, že několik z nich má rýmu, tak jsem je pro sichr dal naočkovat. 

Nicméně web pro seniory měl mít jen takový informační charakter. Bylo mi oznámeno,  že je udělaný tak, aby bylo nemožné se tam registrovat. Obzvlášť senioři by to v žádném případě zvládnout neměli. Web byl úmyslně přetížen, aby lidé museli stále čekat. Smsky s pin kódy chodily i s půlhodinovým zpožděním, formulář na rodné číslo byl specifikován výhradně pro mladší ročníky, které mají poslední čtyřčíslí, nikoliv trojčíslí, a taky jsme tam měli takové ty vychytávky, kdy musíte poznat, na kterém obrázku je semafor. Bylo to opravdu koncipované, aby to zájemcům vzalo nejen chuť pokračovat v registraci, ale aby jim to vzalo i chuť do života,“ představoval Andrej Babiš koncept strategie očkování. 

I když byl celý web navržen tak, aby se nikdo nedokázal registrovat, někomu se to přeci jen povedlo. Pan Josef Zdráhal z Brna se stal historicky prvním a doposud jediným seniorem, který dokázal prolomit  Babišův web a zvládl se registrovat, a dokonce si zařídit i termín na očkování. 

„No, to víte, sice mi je už osmdesát, ale já se o nové technologie zajímám odjakživa. Počítače jsou mým koníčkem. Na mě si s nějakým webem na očkování nepřijdou. Bylo to celé o trpělivosti, stále se vracet tu ke čtvrtému, tu k pátému kroku, ale oni podcenili jednu věc. Jako důchodce mám času dost, takže jsem si mohl dovolit pokoušet se o registraci celý den,“ usmíval se Josef Zdráhal, který nabízí svou pomoc s registrací ostatním seniorům. 

Za to, že jako jediný dokázal projít složitou registrací, si pan Zdráhal vysloužil státní vyznamenání, které mu letos na podzim udělí Miloš Zeman, pokud se podzimu dožije. Prezident rozverně vyznamenání podmínil tím, že ho pan Zdráhal taky zaregistruje, až to bude možné, ale jak známe pana prezidenta, jistě to byl z jeho strany povedený vtípek. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že systém na registraci k očkování je, podobně jako dělat ze seniorů IT pokusné králiky, naprosto mimo.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>