Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Reuters

Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
V Británii se začíná očkovat proti covidu-19 i v lékárnách (14. 1. 2021)
V Británii se začíná očkovat proti covidu-19 i v lékárnách (14. 1. 2021)
7
Fotogalerie

Registrační systém k očkování začal kolabovat už v prvních minutách

Systém pro registraci lidí starších 80 let se spustil dnes v 08:00. Vykazuje problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS, které přicházejí žadatelům i za více než deset minut, řeší se navýšení kapacit. Problémy jsou někdy také s rezervací termínů pro očkování na konkrétní místo.

Podle dat Chytré karantény navštívilo web během prvních dvou minut 75.000 lidí. Asi 500 už vybírá termín, uvedla na twitteru v 08:19. Řeší se podle nich další navýšení kapacity. Dovolat se hned ráno nedalo ani na linku 1221, kde měli s registrací seniorům pomáhat.

V 08:35 čekalo na odeslání u mobilních operátorů 40.000 SMS zpráv s PIN kódem pro registraci. Za vteřinu jich odešlou 20, sdělili dále zástupci projektu Chytrá karanténa.

Po registraci systém nabízí zájemci o očkování v některých očkovacích centrech volné termíny pro vakcinaci. Center je v systému několik desítek. Některá, kam se může zájemce v registraci přihlásit, ale v rezervacích zatím dostupná nejsou.

Očkování registrovaných lidí začne na různých místech ČR v různé dny, někde už o víkendu. Centra v současné době očkují zdravotníky nebo vysílají mobilní týmy do domovů pro seniory. Od neděle budou navíc první vakcinovaní dostávat po 21 dnech druhou dávku látky od firem Pfizer a BioNTech. Volná místa budou do registračního systému sama centra zadávat podle toho, jak budou přicházet další vakcíny.

Každý týden má přijít 70.000 dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11.600 dávek od firmy Moderna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).