ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Zeman se bojí jehel. Na jeho povinné očkování proti covidu by se musela změnit ústava, tvrdí Ovčáček

Jak se blíží vakcína proti koronaviru, začíná doba velkých, či zbabělých gest státních představitelů. Premiér Andrej Babiš se nechal slyšet, že se o případném očkování poradí s lékařem, protože prý nemá slezinu. Zdali je jeho slezina rozemletá v Kosteleckých uzeninách spolu s jeho kopytem, to už neuvedl, nicméně absence sleziny má za následek snížení imunity, což by očkování právě nahrávalo.

Nicméně je třeba si uvědomit, že premiér Andrej Babiš je vlastně marketinovým ředitelem České republiky, takže si nejprve musí nechat udělat průzkumy, co si lidé o očkování myslí a až podle toho se rozhodne.

Ostatní ministři se víceméně shodli na tom, že se očkovat nechají, takže už nám zbývá jen pan prezident.

„Pan prezident je, abych to řekl kulantně, dosti náročný pacient. Kdykoliv má jít na včeličku, jak říkáme injekci, vždycky se nám někam schová. V tomhle ohledu nás dost zlobí. Ale zase abych mu nekřivdil, tak pokud nejde o injekci, je pan prezident u doktora vždycky moc statečný a šikovný. Když přijde do ordinace, hezky pozdraví, pana doktora poslouchá, spolupracuje a když je potřeba vyčůrat se do kelímku, pokaždé jich několik poslušně načůrá přímo v ordinaci, aniž by se musel nechat odnést na záchod.

Nakonec při odchodu ho nechá pan doktor vybrat nějaký obrázek zvířátka a taky dostane bonmot.

Akorát ty naše včeličky,“ povzdechl si tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, když na svolané tiskové konferenci vysvětloval, jak to bude s očkováním pro pana prezidenta.

Ten je přitom v rizikové skupině a proto by měl být očkován co nejdříve.

„Kdyby ta vakcína byla alespoň v podobně tablety.  To bychom mu dali do pudinku a ani mu o tom neříkali.  Ale jehla, to bude oříšek. Samozřejmě, že se nabízí varianta, píchnout mu to, když spí, ale podle právníků je to nelegální,“ postěžoval si Jiří Ovčáček na zkostnatělé zákony a právní předpisy.

Pokud se prezident Zeman jako vždy, když má jít na včeličku zabarikáduje na Hradě ve svém bunkříku z peřin a polštářů, není podle ústavy i zákonů žádná legální páka k tomu, donutit ho nechat si píchnout vakcínu.

Pracovníci z Hradu tak aktuálně řeší, jak prezidenta k vakcíně přimět. Ve hře je i písemná domluva ze strany ruského prezidenta Putina, který by Miloše Zemana přátelsky požádal, ať se nechá očkovat. O této variantě odjel do Moskvy vyjednávat hradní úředník bez portfeje i bezpečnostní prověrky Nejedlý.

Zda se Miloš Zeman nechá očkovat, nebo to už ani nebude potřeba, to nám ukáže až čas.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že se vakcíny řada lidí obává.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>