Největší problém dnešních opatření je, že většina populace jim nevěří a vedení státu nedává naději, že by umělo vyvést zemi z krize.

Největší problém dnešních opatření je, že většina populace jim nevěří a vedení státu nedává naději, že by umělo vyvést zemi z krize. Zdroj: Profimedia.cz

Nešťastná vláda a vakcíny: Největší problém dnešních opatření je, že většina populace jim nevěří

Babišova vláda se nedokáže dostat z defenzívy, v níž se v září ocitla. Absolutně necítí změny nálad ve společnosti a nezvládá logistiku opatření. Evropské vlády v čele s Německem totiž během několika dní přešly na strategii očkování rizikových skupin. To je přesně ta naděje, že společnost se přece jen otevře.

Experti v čele s ministrem zdravotnictví Blatným minulý pátek slavnostně zveřejnili tabulku epidemiologických opatření, nazvanou PES (Protiepidemiologický systém). Jde o inspiraci něčím, s čím přišla irská vláda už před řadou měsíců. Na jejím zpracování se podíleli lidé z řad radikálních a ještě radikálnějších zavíračů, kteří snad ani nepočítají s tím, že by Česko někdy žilo bez nouzového stavu. Praktickým výsledkem je, že počty nakažených klesají, ale zostřuje se například možnost nákupu v obchodech. Zatímco v Německu (a do středy i u nás) mohl být jeden zákazník na deset metrů čtverečních, dnes se zvyšuje plocha na patnáct metrů.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Prouza se ptal ministra zdravotnictví, na základě jakých dat zostřil možnost nákupů. Citoval ze studií, podle nichž to před řadou obchodů způsobí fronty. Ministr Blatný odpověděl v duchu opatření této vlády: Jsem přesvědčen, že je to tak lepší. Před čtnácti dny, když nastupoval, si nemyslel nic, na první tiskovce neuměl vypočítat reprodukční číslo R a dnes nám říká: Žádná data k zostřování nákupů nemám, ale „terazky som ministrom“.

Takhle je to se vším, co tahle nešťastná vláda dělá, a výsledkem je, že většinová populace nebere vedení státu a jeho regulace vážně. To je největší problém dnešních opatření – většina jim nevěří a vedení státu nedává naději, že by umělo vyvést zemi z krize.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!