ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: iStock

Rozchodový boom 2021: Koronavirus nám ukázal naši pravou tvář. Rozvody a rozchody budou častější než dříve

Ačkoliv rozvodovost v Česku podle statistik meziročně nepatrně klesla, s prognózami to tak růžové není. Celosvětová krize dopadá na vztahy po celém světě a v číslech se odrazí pravděpodobně v momentě, kdy se situace trochu uklidní. Že bychom do nového roku vstoupili s dosud nevysloveným předsevzetím a přáním?

Přední britská advokátní firma Stewarts zaznamenala mezi červencem a říjnem enormní nárůst dotazů týkajících se rozvodů. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jich bylo o 122% víc. Patrné je také množství vyhledávání online rad týkajících se ukončení vztahu. V USA je o právnické služby spojené s rozvodem nebývalý zájem, přičemž novomanželé, kteří se brali teprve v předchozím půl roce, tvoří až 20% všech tržeb. Podobný vzorec lze pozorovat také v Číně, která měla na začátku pandemie jeden z nejpřísnějších lockdownů. Trend se ovšem nevyhybá ani Švédsku, které se donedávna do značné míry spoléhalo jen na dobrovolné pokyny. Rozchodová pandemie jde tedy evidentně ruku v ruce s krizí společenskou.

„Po sedmi letech vcelku spokojeného manželství jsme se s mým mužem domluvili na rozvodu,“ vypráví svůj příběh devětadvacetiletá Sophie Turnerová, která během jarního lockdownu strávila se svým mužem doma tři měsíce na homeoffice. „Jakmile to bylo možné, domluvili jsme se, že si od sebe odpočineme. A nějak se nám to zalíbilo,“ pokračuje.

Právnička Carly Kinchová z firmy Stewards popisuje situaci lockdownu jako katalyzátor rozpadu vztahů. „To, co zůstávalo dobře skryto pod maskami a v každodenní rutině, se najednou projevilo naplno,“ říká. Důvody, proč počet rozvodů vzrůstá, se podle ní nemění. Jen se vše urychluje.

Kinchová proto uvádí, že ona ani její tým nebyli nárůstem žádostí o rozvod nijak zaskočeni.

Emancipace ze zoufalství

Zajímavý je podle ní výrazný nárůst počtu žen, které rozvod iniciovaly. V současné době je navrhovatelek kolem 76%. Tento trend údajně souvisí se závěry četných studií o životech pracujících rodičů během pandemie, které naznačují, že na ženy stále dopadá neúměrný podíl domácích prací a péče o děti, ačkoliv druhý z partnerů pracuje také z domova. „Myslím, že mnohé ženy si lockdown nejdříve vysnily. Představovaly si, jak bude krásné trávit společný čas s partnerem, rozdělí si povinnosti kolem domácnosti a dětí... a ejhle, realita najednou byla o dost jinde. Přibyl jim jeden hladový, frustrovaný a naštvaný člen domácnosti,“ popisuje Kinchová.

Odborníci na vztahy se domnívají, že k rozpadu mohou být náchylné i silné páry, které před pandemií nečelily téměř žádným komunikačním problémům, pouze se jim rázem změnila dynamika fungování domácnosti.  Důvodem pak může být i to, že jim pandemie vzala „dobře zavedené rutiny, které nabízejí pohodlí, stabilitu a rytmus,“ vysvětluje Ronen Stilman, psychoterapeut a mluvčí britské rady pro psychoterapii. „Manželé se najednou ocitli v pasti situace, kdy se snaží vyrovnat s tím, co se jim děje, i tím, co se děje mezi nimi. Je to jako tlakový hrnec, který nemůže upouštět páru, a tak je pravděpodobné, že najednou vybouchne a vztah se rozpadne,“ vysvětluje.

Procitnutí do reality

To byl také případ Američanky Nory žijící ve Stockholmu, která se rozešla se svým španělským přítelem několik měsíců po pandemii, teprve rok poté, co se společně sestěhovali. Oba vzali riziko infekce velmi vážně, pracovali z domova a téměř nikam nevycházeli. "Vzdali jsme se našeho společenského života a našich srdečních záležitostí. On basketbalu, já lezení," vysvětluje.

"Naše povahové rozdíly se najednou zvětšily, zejména moje introverze a jeho extroverze." Tím, že jsme se nemohli realizovat po svém, se tlak přenesl do naší komunikace a do našeho vztahu,“ popisuje.

Právnička Kinchová zdůrazňuje, že pandemie bude pravděpodobně jednou ze zásadních zatěžkávacích zkoušek, kterým budou mladé páry čelit, což by mohlo částečně vysvětlit nárůst žádostí o rozvod novomanželů v některých zemích, včetně USA a Kanady.

„Jste-li novomanželé nebo vztahoví nováčci, nemáte tak pevné základy, jako 30letá manželství, která byla během let testována nejrůznějšími krizemi,“ říká. Omezený životní styl, který pandemie vytvořila, je podle ní opakem vizí mnoha lidí, kteří snili o dokonalém životě ve dvou.

Peníze nebo rozvod

Odborníci na vztahy dále tvrdí, že zanedbatelný nebude ani finanční dopad koronavirové krize, protože lidé se ocitnou bez práce a v dluzích. "Počet rozvodů má tendenci bez výjimky stoupat během hospodářských poklesů přinejmenším od druhé světové války," vysvětluje Glen Sandström, který zkoumá demografickou historii na univerzitě v Umeå v severním Švédsku. "Vzhledem k tomu, že nyní prožíváme vážnou krizi, zejména ekonomickou, očekáváme, že konečným výsledkem bude zvýšení manželské nestability."

Peníze jsou totiž odjakživa jednou z nejčastějších příčin manželských sporů. „Snížený příjem zvyšuje potenciál pro napětí ve vztahu kvůli konfliktům ohledně upřednostňování různých druhů spotřeby a zvyšuje se psychická zátěž, což má za následek sníženou kvalitu vztahu kvůli obavám, jak s penězi vyjít,“ říká Sandström.

Ztráta zaměstnání může být také velkým úderem do sebevědomí, zejména u mužů, kteří „více než ženy stále vycházejí ze své vlastní hodnoty ze své schopnosti zajistit ekonomické zabezpečení své rodiny“. To se může projevit jako úzkost, hněv a frustrace, stejně jako zvýšená pravděpodobnost domácího násilí.

Navzdory nadějím, že zavedení vakcín v první polovině roku 2021 umožní mnohým z nás začít žít tak, jako před pandemií, se mnozí odborníci na vztahy domnívají, že neexistuje žádná záruka, která ukončí trend rozpadu vztahů. Sandröm z Umeå zdůrazňuje, že finanční dopad Covid-19 by mohl vést k dlouhodobé recesi, což znamená, že vztahy budou velmi zatěžkány pokračujícími problémy s penězi. "Pokud bude hospodářský šok rozsáhlý a způsobí silné zvýšení nezaměstnanosti, utrpí tím mnoho manželství," říká.

Právnička Kinchová naopak oponuje s tím, že lepší ekonomická situace by v současné době rozvody ještě usnadnila,  protože někteří manželé, kteří v současné době zažívají manželské problémy, mohou rozchod odkládat z čistě praktických důvodů.

 "Vůbec bych se nedivila tomu, kdyby největší rozvodový boom nastal až ve chvíli, kdy se z toho všeho nějak sebereme," říká Kinchová. Nová vlna rozchodů by podle ní mohla zahrnovat i partnery, kteří v současné době zůstávají spolu, jen proto, že na svůj vlastní život zkrátka nemají dost peněz.

Návrat k sobě

Psychoterapeuti jako Noel Bell, londýnský specialista na osobní růst, tvrdí, že pandemie také vede k existenciálnějším úvahám nad tím, co a koho ve svém životě opravdu chceme. "To je zřejmé ze statistik, které ukazují, že lidé se chtějí stěhovat, měnit svůj životní styl, soustředit se na širší rodinu a přátele a vracet se ke kořenům," říká.

Tlak pandemie nám prý totiž připomněl, že život může být i poměrně krátký, a my máme za úkol posoudit, jak a s kým svůj drahocenný čas strávíme.