Už nikdy nepoletím letadlem, pokud bude podmínkou nechat se očkovat.

Už nikdy nepoletím letadlem, pokud bude podmínkou nechat se očkovat. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

S exprezidentem Václavem Klausem o tom, proč se nenechá očkovat, šíření strachu a snižování daní
Exprezident Klaus na pražské Národní třídě během letošních oslav výročí 17. listopadu 1989
2
Fotogalerie

S exprezidentem Václavem Klausem o tom, proč se nenechá očkovat, šíření strachu a snižování daní

Ten rozhovor by se klidně mohl jmenovat jaro i podzim patriarchy. Bývalý premiér a prezident Václav Klaus (79) v posledních letech působil jako starozákonní prorok, který z vily na pražské Hanspaulce konzervativně káže o zkaženosti moderní doby. S tématem covidu však najednou ožil, vrátil se ke svým tradičním postojům a z klasicky liberálních pozic hájil občanská práva proti zavíračům státu. V rozhovoru pro Reflex byl stejně útočný i pohotový jako v devadesátých letech, přestože odpovídal na nelehká témata typu smrti a šíření strachu.

Neměl jste za těch devět covidových měsíců někdy strach? Přece jenom věkem patříte do skupiny, o níž se mluví jako o rizikové.

Nepatřím k žádné rizikové skupině. Průměrný věk dožití je v Česku 78 let a já jsem už o rok a půl starší. Průměrný věk zemřelého na covid u nás je 79 let. Z toho vyplývá, že jsem už statisticky dávno mrtvý (smích). Pro nás by měli vymyslet úplně jinou kategorii.

A ten strach?

Podívejte, vždycky je to trade-off, něco za něco. Všichni se mi léta smějí, že v zimě na svazích nenosím helmu, ale přežil jsem to. Když jsem se syny jezdil na lyžařské závody, zkoušeli jezdit v helmách. Jejich první pocit byl, že neslyšíte foukat vítr a jedete daleko rychleji než v čepici. Čili jízda s helmou je rizikovější, což se týká i dalších věcí. Četl jsem velkou vědeckou studii z Británie o významu roušek během epidemie. Drtivá většina názorů je, že mají sporný efekt a jejich role je spíše symbolická.

Budete se očkovat proti covidu?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!