Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) a místopředseda vlády, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (oba za ANO)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (7. 12. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (7. 12. 2020)
Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
11
Fotogalerie

Vláda zpřísnila, co ve čtvrtek uvolnila. Blatného PES zaslouží utratit a jeho pán poslat zpět do Brna

Dělají si z nás srandu. Po pěti dnech, kdy vláda minulý čtvrtek povolila šrouby protiepidemických opatření, je dnes zase částečně přitáhla. Zároveň se ale sama z vysoka vykašlala na to, co jí doporučuje její vlastní PES. Tedy protiepidemický systém, který doposud prohlašovala za naprosto zásadní a nezpochybnitelný. Parta nebezpečných klaunů.

Členové Babišova kabinetu se dnes sešli k jednání za situace, kdy PES je už druhý den na hodnotě 64, tedy ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Od čtvrtka se situace vytrvale zhoršuje. Mrtvých je k dnešnímu večeru už bezmála 9 tisíc. Pokud by byla míra rizika vyšší než 60 i zítra (ve čtvrtém stupni by byla třetí den za sebou), měly by být podle vládou schválených regulí znovu uzavřeny třeba restaurace, ale i mnohé obchody a služby.

Ministři projevili aspoň tolik soudnosti, aby jim došlo, že tím by si zadělali ne-li na defenestraci, tak zcela jistě na masivní ignorování nových zákazů. V rozporu s tím, co říká PES, proto nechali otevřeno vše, co minulý týden otevřít dovolili. A podle Blatného zatím opatření nezmění, ani když bude i zítra míra rizika přes 60 bodů. Aby ale udělali alespoň něco, zkrátili otevírací dobu restaurací, barů a klubů na osmou hodinu večerní, zakázali stravovací služby a prodej alkoholu na trzích a opět zakázali konzumaci alkoholu na veřejnosti. Svařák z okénka bude tedy znovu s rizikem pokuty. To vše s platností od středy. O nějakém dalším uvolňování – třeba spuštění lyžařských areálů o předvánočním víkendu – nebyla vůbec řeč, přestože právě vládní projednání situace v zimních střediscích Blatný ještě v pátek výslovně sliboval.

Připadáte si jako na absurdní zvonkové dráze – nahoru, dolů, nahoru, dolů? Pokud bude řešení epidemie nadále ponecháno v rukách ministra zdravotnictví Jana Blatného, budeme si na to muset zřejmě zvyknout. Ukazuje se totiž, že jím prosazený PES (protiepidemický systém), je nastaven nesmyslně. Reflex dříve popsal, že jde jen o oprášený semafor Adama Vojtěcha, jehož nefunkčnost se prokázala už na konci léta. Připomenout si to můžete třeba v komentáři Jan „Vojtěch“ Blatný: Semaforu přidá barvu, zřídí pracovní skupinu č. 156.  Kritizovali ho ale i renomovaní odborníci z řad epidemiologů. Po uplynulém týdnu o tom ovšem už může pochybovat jen málokdo příčetný.

Do třetího pásma, kdy je možné otevírat restaurace, obchody a služby, poslal minulý týden PES Česko v situaci, kdy tomu stav ve většině krajů ani zdaleka neodpovídal – výsledné číslo bylo zkresleno dvěma nadprůměrně dobrými regiony. Také na to Reflex upozorňoval už minulou neděli v článku Babišovi věštci: Místo toho, aby počkali na středeční data, rozhodli o čtvrtečním otevření z křišťálové koule. „Domníváme se, že v průběhu příštího týdne dojde ke zlepšení situace,“ hájil tehdy verdikt o povolení šroubů ministr zdravotnictví Blatný. Bohužel, věštba mu nevyšla. Místo toho se epidemie zase rozeběhla, takže pár dní po uvolnění už je PES zase zpět ve čtvrtém pásmu. A mělo by se tedy teoreticky znovu vše uzavřít.

Opravdu chtějí ministři dál hájit a využívat nástroj, který v rozmezí jednoho týdne bude život v Česku opakovaně otevírat a zavírat a dělat si tak z lidí dobrý den? A kdyby jen v rozmezí jednoho týdne! Dnes ráno zafungovalo kouzlo nechtěného, když zpravodajské servery poslaly svým předplatitelům v rozmezí dvou hodin dvě zprávy: 1. Pokračuje uvolňování opatření ve školách, týkající se hlavně škol středních a vyšších. 2. Vláda projedná možné zpřísnění opatření kvůli zhoršující se epidemiologické situaci. Vše v souladu se systémem PES. A můžeme se těšit na pokračování – PES je totiž nastaven tak, že podle něj bude muset být země v nouzovém stavu minimálně do jara, jak Reflex popsal v textu Babišáci plánují nouzový stav dlouho přes Vánoce, i když o tom mlčí. Ostatně vláda dnes rozhodla, že požádá Sněmovnu o prodloužení stavu nouze do 11. ledna. Zatím.

Na ránu z milosti by toho bylo dost, i kdyby PES během víkendu dvakrát nezkolaboval. Jenže bohužel – v sobotu i v neděli se kvůli různým výpadkům muselo výsledné číslo dodatečně „opravovat“ ručně. Vzhledem k tomu, jaké (ne)důvěře se vláda těší, panuje u velké části veřejnosti přesvědčení, že s výsledky někdo záměrně manipuluje. Liší se jen předpokládaný motiv: Zatímco část populace je přesvědčena, že vláda s rizikem fixluje směrem dolů, aby nemusela do Vánoc zase všechno zavřít a nenaštvala lidi, druhá si myslí, že švindlem posouvá riziko záměrně směrem nahoru, aby se Babišovi lépe prosazoval delší nouzový stav. Málokdo ale po dvou víkendových „opravách“ ještě věří, že by o něčem opravdu rozhodoval necinknutý PES (a ještě méně ministr zdravotnictví Blatný). Skutečnost je s největší pravděpodobností následující: Že o otevírání obchodů rozhodne PES? Tak to Andy žere v boudě granule a při venčení očůrává rohy.

(V rámci objektivity je třeba přiznat, že pro dvojitý víkendový kolaps systému existuje i třetí varianta – tou je standardní vládní neschopnost zajistit fungující IT nástroj, jako se to stalo naposledy třeba s e-shopem na dálniční známky.)

Nejistotu, kterou mezi deseti milióny Čechů roznáší slepý a chromý PES, doplňuje dlouhodobě skandální veřejná komunikace premiéra Babiše, přičemž minimálně poslední týden mu zdatně asistuje i ministr zdravotnictví Blatný. „Chcete zase čtvrtý stupeň?“ vyhrožoval o víkendu, jako když rodič peskuje nezvedené děti. Chybělo snad už jen dodat: „Stačí říct a můžete ho mít!“ Na Twitteru tuto komunikační tupost a aroganci trefně vystihl jeden z diskutujících: „Vyprošuji si, aby se mnou kdokoliv z vlády mluvil jako s puberťákem, který si na internátu neuklidil pokoj!“

Vláda má teď na výběr dvě možnosti – může se dál tvářit, že PES je funkční nástroj na zvládnutí epidemie. Pak ovšem bude nadále nutit 10 milionů lidí žít na zběsilé houpačce, kdy se v polovině týdne bude měnit to, co se změnilo ani ne před sedmi dny. Druhou možností je přestat se schovávat za matematické modely převedené do triviálních tabulek, které sice vypadají marketingově dobře, ale nikdy nemohou postihovat veškeré možnosti a tudíž v praxi fungovat. Rozhodovat musí na základě doporučení odborníků politici, kteří mají odvahu převzít odpovědnost za své činy a jsou ochotni dělat potřebné kroky i za cenu toho, že přijdou o část voličské přízně. Je-li toho ovšem v současném kabinetu někdo schopen, to je otázka za tisíc bodů. Naopak to, že PES ministra Blatného je zralý na utracení a jeho pán na návrat do Brna, je den ode dne jasnější.

P.S.: Pokud kvůli své oblibě nechá vláda zhoršující se situaci bez zásahu až do Vánoc, aby nenaštvala všechny, kdo si potřebují nakoupit, dojít k holiči a udělat vánoční večírek, je bohužel pravděpodobné, že vyjde i další prognóza Reflexu, zveřejněná pár dní před zatím posledním rozvolněním: Jestli vláda dovolí otevřít, pošle kvůli byznysu a Praze další lidi do kremačních pecí.