Premiér Babiš se svým poradcem Prymulou a  ministrem zdravotnictví Blatným stojí před zásadním rozhodnutím.

Premiér Babiš se svým poradcem Prymulou a ministrem zdravotnictví Blatným stojí před zásadním rozhodnutím. Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (20. 11. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 11. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 11. 2020)
Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (20. 11. 2020)
Nový ministr Jan Blatný (za ANO) a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci (29. 10. 2020)
10
Fotogalerie

Jestli vláda dovolí v pondělí otevřít, pošle kvůli byznysu a Praze další lidi do kremačních pecí

Protiepidemický systém PES hovoří jasně – k dnešnímu dni je v 9 ze 14 krajů míra epidemického rizika tak vysoká, že by tam žádné uvolňování nemělo připadat nejméně další týden v úvahu. A jen ve 2 ze zbylých 5 krajů trvá nižší míra rizika posledních sedm dní, což ministerstvo zdravotnictví doposud uvádělo jako nezbytnou podmínku pro rozvolňování.

Nedělní mimořádné jednání Babišovy vlády, na němž má padnout rozhodnutí, zda se od pondělí otevřou obchody a provozovny služeb, bude zajímavé sledovat z více důvodů. Ministři totiž současně ukážou, jak dalece se poučili z kiksů na konci léta. Tedy jestli už konečně začali o opatřeních proti epidemii rozhodovat na základě odborných kritérií, nebo stále převládá populisticko-marketingové řízení země.

Naladění nemalé části společnosti, že je čas spustit předvánoční nákupní mejdan, se snaží už řadu dní ze všech sil živit zejména „Ten, který nikdy nespí“ (rozuměj multiministr Karel Havlíček). Na opačné straně pomyslné barikády stojí ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček, který doporučuje větší opatrnost (ale ve vládě ho nikdo nebere moc vážně). Ministr zdravotnictví Jan Blatný tradičně neví, občas říká „uvolníme, uvidíme“, jindy jen „uvidíme“. Premiér Babiš momentálně neříká tak, ani tak, aby mohl případně hodit odpovědnost na jiné, ale všichni vědí, že na jeho slova nakonec dojde.

Všichni zmiňovaní ale mají společné jedno: Ještě před pár dny se zaklínali, že o všem už bude rozhodovat jen PES. Tedy vládou schválený protiepidemický systém. Takže co na to PES?

Pro otevření obchodů a služeb musí být podle tohoto systému splněno, že posledních sedm dní nepřekročila tzv. míra rizika 60 bodů. Její výpočet je poměrně složitý a navíc ne všechna data jsou všem dostupná. Nezbývá tedy, než věřit hodnotám, které uvádí na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví. Což je velmi zajímavé počtení.

Celostátně je podle oficiálních výpočtů aktuální míra rizika na hodnotě 57, ovšem dva z posledních sedmi dní byla ještě 62. Celostátně tedy podmínky pro uvolnění protiepidemických opatření nejsou k dnešnímu dni naplněny. Pokud by se ale situace nezhoršila, do neděle, kdy bude vláda rozhodovat, by se to dalo s odřenýma ušima stihnout. Má to ovšem jedno obrovské JENŽE.

Pohled na jednotlivé kraje dává zcela jiný obrázek. Devět z nich nemůže do neděle splnit podmínky pro otevření obchodů ani omylem, míra rizika je tam k dnešnímu dni nad povolenou hranicí. I kdyby už zítra klesla pod ni, dalších sedm dní by se nemělo podle dřívějšího rozhodnutí vlády nic měnit.

Regiony, kde je k dnešnímu dni míra rizika dle PES stále vyšší než 60 bodů:
Kraj Vysočina                   75 (týdenní maximum 75)
Královéhradecký kraj       72 (72)
Zlínský kraj                      69 (69)
Karlovarský kraj               68 (77)
Jihočeský kraj                  67 (67)
Olomoucký kraj                67 (67)
Jihomoravský kraj            62 (67)
Pardubický kraj                62 (71)
Ústecký kraj                     62 (67)

Jak je možné, že celorepubliková míra rizika je podle PES přijatelná, když 9 ze 14 krajů je na tom diametrálně odlišně? Odpověď potěší ty, kdo za vším vidí Pražáky. Celostátní čísla zásadně ovlivňuje situace v hlavním městě (a trochu taky v Moravskoslezském kraji), která je výrazně nadprůměrná v pozitivním směru.

Regiony, kde se míra rizika dle PES drží posledních 7 dní na 60 a méně bodech:
Praha                                      42 (týdenní maximum 50)
Moravskoslezský kraj             57 (57)

Pod hranicí 60 bodů jsou k dnešnímu dni i další tři kraje (Liberecký, Plzeňský a Středočeský – všechny 57), ale ani jeden z nich nesplňuje sedmidenní podmínku.

Pokud se za této situace rozhodne vláda uvolnit protiepidemická opatření, vyjde tím vstříc zejména obchodníkům, podnikatelům a nákupůchtivé části veřejnosti. Rozhodne tak ovšem navzdory situaci na většině území Česka a její verdikt bude ovlivněn zejména stavem epidemie v Praze. Je prakticky jisté, že nejpozději v prvních týdnech příštího roku za to případně zaplatíme další silnou epidemickou vlnou. A jestliže do konce roku očekává ministr zdravotnictví Blatný 9 až 10 tisíc obětí nákazy covid-19 (už teď je jich skoro 8 tisíc), tak předčasné předvánoční rozvolnění mu zaručí plné kolonky mrtvých i v prvních měsících roku 2021.

Taková je tedy situace, za níž se pozítří sejde vláda. Ať rozhodne jakkoliv, nikdy se nezavděčí všem. Bude zajímavé sledovat, čemu dá přednost.