Slovenský kňourač Andy

Slovenský kňourač Andy Zdroj: Internet

Velitelské shromáždění Armády ČR.
Andrej Babiš (ANO) v ČT hájil návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent
Andrej Babiš (ANO) v ČT hájil návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent
Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)
Sněmovna o nouzovém Sněmovna o nouzovém stavu (19. 11. 2020): Premiér Andrej Babiš (ANO), vzadu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO)stavu (19. 11. 2020): Jan Blatný (za ANO)
12
Fotogalerie

Že o otevírání obchodů rozhodne PES? Tak to Andy žere v boudě granule a při venčení očůrává rohy

V záplavě optimistických prohlášení ANOministrů, kteří jsou spolu se svým řídícím orgánem Andrejem Babišem už přímo nadržení na předvánoční uvolnění protiepidemických opatření, působil místopředseda vlády Jan Hamáček po dnešním jednání krizového štábu jako hlas rozumu. Bohužel se můžeme vsadit, že v případném kabinetním sporu bude hlas rozumu opět slabší než štěkání premiéra.

Při sledování většiny médií musel člověk v posledních dnech získat dojem, že od pondělí 30. listopadu se prakticky určitě otevřou obchody a většina služeb. Signály vysílané multiministrem Havlíčkem a jeho kolegou ze zdravotnictví Blatným byly jednoznačné: Situace se zlepšuje natolik, že můžeme dopřát lidem předvánoční nákupní masakr. Někde v druhém třetím plánu za takovými prohlášeními sice vždy následuje připomínka, že to ještě musí v neděli posvětit vláda, ale výsledný dojem je, že to už bude jen taková formalita…

Oproti tomu Hamáček se po jednání krizového štábu, v jehož čele stojí, držel při zdi. „Situace zatím není jednoznačná. Čísla neklesají tak rychle, jak bychom si přáli. Dokonce jsou kraje, kde se skóre navyšuje,“ připomněl fakta. A několikrát zopakoval, že když už jednou vznikl PES (protiepidemický systém), měla by se ho vláda při rozhodování striktně držet. „Buď budou naplněny podmínky pro uvolnění, a pak je možné uvolňovat, nebo naplněny nebudou a pak uvolňovat možno není. Já jsem v tomto směru spíš opatrný a vzhledem k číslům z posledních dvou dní bych nic nesliboval,“ dodal.

To dává smysl. S rozhodováním o opatřeních podle politického zadání namísto podle odborných kritérií jsme udělali zkušenost už na přelomu léta a podzimu. Výsledkem je nynějších sedm a půl tisíce mrtvých a propad Česka mezi nejhorší země na světě. Přesto k tomu teď znovu všechno směřuje. Nebo si umíte představit, že někteří ministři už týden v novinách vzkazují deseti milionům lidí, ať se připraví na pondělní uvolnění, ale v neděli, den před tím, vláda v čele s premiérem oznámí: „Sorry jako!“? Ani omylem. Bez ohledu na čísla je rozhodnuto. Pokud by to bylo v rozporu s tím, co říká PES, bude zahnán do boudy a přednost dostane líbivá politika předvánočního uvolnění.

Mimochodem, Hamáček určitě není tak naivní, aby nevěděl, že to tak dopadne. Má s Babišem dost zkušeností. Přestože se občas tváří, že se mu to nelíbí, stejně dá nakonec vždy přednost pohodlnému ministerskému angažmá před tím, aby bouchnul do stolu a řekl, že premiérovi při jeho vládních eskapádách asistovat nebude. A ještě to bude vydávat za projev zodpovědnosti, kvůli níž nechce vyvolávat vládní krizi.

Věřit tomu, že epidemii a s ní související opatření bude skutečně řídit nějaký PES (semafor, či jakýkoliv jiný více či méně chytrý systém), by tak mohl jen blázen. Jediný, kdo za této vlády o všem rozhoduje jako neomezený vůdce, je premiér Babiš. Ten, řečeno klasickou hláškou ze hry Ivánku, kamaráde, bez ohledu na cokoliv zastává zásadu, že „silnější pes m*dá“. Pokud tedy o otevření obchodů a dalších provozoven rozhodne nějaký pes, bude to Andy. Slovenský kňourač, hlášený v Průhonicích.