Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) ve Sněmovně

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) ve Sněmovně Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Babišova kletba „Best in Covid“ už neplatí. Poprvé od začátku listopadu nemáme nejvíc mrtvých na světě

Vyřčené slovo nevrátíš zpátky ani párem volů. Kdyby to šlo, zapřáhl by Andrej Babiš spřežení tažného skotu před své letní vychloubačné prohlášení „Best in Covid“ a práskal bičem tak dlouho, až by zmizelo zpátky v jeho útrobách. Kvůli neschopnosti jeho vlády totiž ta tři anglická slova nabrala tragický zvuk. A mohou být jedním z hřebíčků do rakve dosavadních Babišových volebních úspěchů.

Všimli jste si, že premiéra není v poslední době moc vidět? Když se daří, lísá se ke kamerám jako pes, který chce podrbat. Teď měl ovšem nějaký čas mimořádně silný důvod, aby se médiím spíše vyhýbal. A to nejen kvůli tomu, že v době výročí pádu komunismu mohla jeho bolševická a estébácká minulost poutat nepříjemnou pozornost více než obvykle. Na to už je splachovací Babiš plus mínus zvyklý a jeho voliči také.

Mnohem nepříjemnější pro něj ale bylo, že od začátku listopadu patřilo České republice tragické prvenství: Až do minulého týdne u nás (v přepočtu na počet obyvatel) umíralo na Covid-19 nejvíce lidí na světě! Než nás těsně přeskočila Bosna a Hercegovina. Radujme se, teď jsme „až“ druzí nejhorší.

Od začátku března je v Česku v souvislosti s koronavirem 6 558 mrtvých. Z toho tři tisíce obětí připadá na sedmnáct listopadových dní. Babišovi ministři a jejich obhájci se sice ohánějí tím, že situace se po létě zhoršila i jinde ve světě, jedno ale okecat nejde: Jak v evropském, tak v celosvětovém srovnání to na podzim projíždíme na celé čáře. Stále hlasitěji se přitom (dokonce i z vládní koalice) ozývají hlasy, že je třeba vyšetřit příčiny takového průšvihu.

Odkládala se účinná opatření tak dlouho jen proto, aby Babiš nemusel před říjnovými volbami přiznat, že nemá ani zdaleka vše pod kontrolou? Že jeho letní slova „už nikdy to nebudou plošná opatření“, byla jen obvyklou lží pro naivní voliče? Není vůbec vyloučené, že Babiš a někteří členové jeho vlády budou v dohledné době potřebovat nejen mediální, ale i trestní obhájce.

Nejhorší ale je, že nynější situace, kdy se epidemie v Česku snad konečně trochu zklidňuje, nemusí vůbec znamenat, že ji má vláda pod kontrolou. S razantními opatřeními přišel ještě exministr Roman Prymula, který byl pak podezřele rychle odejit kvůli prohřešku nesrovnatelně méně závažnému, než je většina Babišových kostlivců ve skříni. Současný ministr zdravotnictví Jan Blatný se zatím v úřadu spíš plácá. Nesmyslnost některých nových rozhodnutí už Reflex popsal a můžete si je přečíst zde.

A Blatného kolegové? S multiministrem Karlem Havlíčkem v čele už zase vyhlížejí politické body, které spatřují v rozvolňovacích dostizích. Dá se čekat, že jak se budou blížit Vánoce, bude jejich snaha vyslyšet křik obchodníků a zdivočelých vyznavačů svátečního konzumu jen dál růst. K tomu neviditelný premiér, který teď momentálně z fáze „vše řídím já“ přešel do fáze „do ničeho se nepletu“…

Máme se ještě na co těšit. A všechno to souvisí s letním nabubřelým „Best in Covid!“ Ta tři anglická slova a vše, co s nimi souviselo, souvisí a bude souviset, bychom neměli nikdy zapomenout.