Karla Šlechtová se jako ministryně obrany ráda fotila s armádní technikou. Ve funkci vydržela půl roku.

Karla Šlechtová se jako ministryně obrany ráda fotila s armádní technikou. Ve funkci vydržela půl roku. Zdroj: profimedia.cz

Babiš prý vybírá ministry podle odbornosti. Třeba spravedlnost proto svěřil odbornici na chov králíků

Pohádky ovčí Babišky, díl už ani nevím kolikátý. V nedělním „čaulidi politickém školení“ se premiér nechal slyšet, že ho u ministrů více než politické názory zajímá jejich odbornost. Což si říká o připomenutí alespoň těch nejkřiklavějších případů, na které bychom neměli nikdy zapomenout.

Babiš svůj blábol pronesl v souvislosti s výběrem nového ministra zdravotnictví Jana Blatného, na kterého po jmenování do vlády prasklo, že před dvěma lety podepsal petici za odstoupení trestně stíhaného premiéra, evidovaného jako agent StB. Kdyby ho za to Babiš obratem odvolal a musel hledat uprostřed koronakrize už čtvrtého ministra v pořadí, nevypadalo by to zrovna nejlíp. Tak ze sebe premiér udělal velkorysého státníka a rozhodl se postupovat podle mnohokrát ozkoušené strategie, že mu projde každá lež, bude-li ji opakovat dostatečně dlouho. Tentokrát ale přestřelil opravdu tolik, že je třeba říct: Ne všichni mají místo mozku koblihu a paměť vygumovanou aňáckou propagandou.

Takže pro osvěžení paměti. 

Na ministerstvo spravedlnosti posadil Babiš v roce 2018 zasloužilou členku ANO Taťánu Malou. Ve funkci vydržela 13 dnů a poté s ostudou rezignovala kvůli podezření, že opsala velkou část magisterské práce, díky níž získala vysokoškolské vzdělání. Název práce zněl Mikroklimatické podmínky v chovu králíků a Malá ji (o)psala jako studentka zemědělské univerzity. Potom si sice dodělala i práva, ale i ta absolvovala s prací, u níž odborníci zpochybnili její způsobilost. Už jako právnička Malá také dvakrát neúspěšně usilovala o zkoušky na insolvenčního správce, organizované ministerstvem spravedlnosti…

Dalším odborníkem na slovo vzatým byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vystudoval práva a mediální komunikaci. Ministrem se stal ve 33 letech, aniž měl nejen jakékoliv manažerské a životní zkušenosti, ale i relevantní praxi. Před nástupem do ministerské funkce dělal podržtašku ministru financí Babišovi, pro kterého například sháněl kompromitující materiály na politické konkurenty. Čile při tom spolupracoval se známým šíbrem Tomášem Horáčkem, jejž později sebrala kriminálka za manipulace se zdravotnickými zakázkami. Nespornou Vojtěchovou kvalifikací byla bezmezná oddanost Babišovi, od něhož se nechal tři roky ve funkci vytrvale ponižovat. A také byl účastníkem reality show SuperStar, takže z celé vlády nejlépe zpíval. Uvidíme, jestli zazpívá i tehdy, až se bude vyšetřovat jeho podíl na nezvládnuté druhé vlně koronakrize.

V přehledu odborníků, z nichž Babiš udělal ministry, nemůže chybět ani ministryně obrany Karla Šlechtová. Do historie se zapsala třeba tím, že si jako šéfka významného silového resortu pletla při oficiálních příležitostech události 1. a 2. světové války. Velkou pozornost si také vysloužila, když svého psa, jemuž říkala Rambohafík, fotila pózujícího na hrobu neznámého vojína a fotky pak sdílela na sociálních sítích. I sama Šlechtová se ráda fotila se zbraněmi a armádní technikou. Vypadalo to stejně bizarně, jako když se ještě coby ministryně pro místní rozvoj při přípravách předpisů o pohřebnictví nechala na ministerstvu fotit s donesenou rakví.

Z trochu jiné kategorie Babišových odborníků je ministr Richard Brabec. Stopu zanechal třeba jako člen představenstva Svazu chemického průmyslu. Než přišel do vlády, dělal i šéfa Babišovy společnosti Lovochemie, která se opakovaně umístila v žebříčcích významných znečišťovatelů životního prostředí. Na chemický průmysl je tedy Brabec podle všeho skutečně kanón. Leckdo by sice možná mohl mít pochyby, jestli je to ta pravá odbornost zrovna pro ministra životního prostředí, ale vzhledem k tomu, že byl Brabec i manažerem hnutí ANO, a dokonce jeho místopředsedou, tak určitě ANO.

Ve výčtu odborníků kolem Babiše by šlo pokračovat dál a dál. Například dálnice D1, železnice a další části resortu dopravy se dodnes vzpamatovávají z působení ministrů-odborníků Dana Ťoka a Vladimíra Kremlíka. Ty na ministerstvu dopravy vystřídal dokonce multiodborník Karel Havlíček – zvládá i ministerstvo průmyslu a obchodu a ještě před dvěma týdny si šlo vsadit, jestli si nepřibere i ministerstvo zdravotnictví (jeho hlavní odborností je, že málo spí, takže má hodně času na práci). Z ministryně financí Aleny Schillerové si dělá většina ekonomů legraci a její angličtinu parodují už děti na základních školách… Ví vil sí.

Pro ukázku snad stačí, ne? Takže, pane premiére, když už nás chcete houpat, tak prosím ne hlavou dolů. A příště zkuste radši třeba tu O Budulínkovi.