Ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) na tiskové konferenci po nedělním jednání vlády.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) na tiskové konferenci po nedělním jednání vlády. Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 11. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 11. 2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) šéf statistiků ÚZIS Ladislav Dušek na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.
Premiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem v pořadu Epicentrum (26.11.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) byl hostem v pořadu Epicentrum (26.11.2020)
8
Fotogalerie

Babišovi věštci: Místo toho, aby počkali na středeční data, rozhodli o čtvrtečním otevření z křišťálové koule

Postup vlády, kdy v neděli rozhodla o tom, že od čtvrtka se mohou otevřít obchody, restaurace a další služby, je hloupý a nedává smysl. Místo toho, aby posunula konečný verdikt na středu, pak posoudila aktuální data a zachovala se podle nich (klidně s platností od čtvrtka), vypálila čtvrteční datum, aniž by s jistotou věděla, jak se do té doby bude trend vyvíjet. Rozhodla podle nejistých předpovědí, i když mohla vsadit na jistotu.

Na rovinu je třeba přiznat, že vláda při nedělním rozhodování nebyla ve snadné situaci. Míra rizika podle systému PES byla při celostátním výpočtu již sedmý den těsně od hranicí 60 bodů. Těsně tak tedy byla naplněna kritéria pro povolování šroubů. Výsledek ale zásadně zkresluje nadprůměrně dobrá situace v Praze. Pokud by se posuzoval každý region zvlášť, dvanáct ze čtrnácti krajů by nemělo na rozvolnění nárok – buď v nich je míra rizika dodnes nad hranicí 60 bodů (Jihočeský, Královéhradecký, Olomoucký, Pardubický, Zlínský, Vysočina), nebo nesplňují sedmidenní podmínku.

To, že se ministři rozhodli pro odklad a nepovolili otevření hned od pondělí, je proto rozumné. Tam ale také souhlas s jejich rozhodnutím končí. Chytrý postup by byl následující: Verdikt o zmírnění opatření odložit (minimálně na středu). Buď by se do té doby potvrdil pozitivní vývoj, trend by se upevnil a bylo by možné otevřít s menšími obavami. Třeba už od čtvrtka. Nebo by se do středy ukázalo, že situace stále není tak dobrá a v takovém případě by čtvrteční otevření bylo jednoznačnou chybou. (Jestli by byl lepší odklad do středy nebo raději do pátku či příštího víkendu, o tom lze diskutovat a jde jen o dílčí kritérium, nikoliv o systémovou věc.)

Vláda se rozhodla jinak. „Domníváme se, že v průběhu příštího týdne dojde ke zlepšení situace,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Blatný. Mohli počkat do středy a „vědět“, místo toho raději rozhodli v neděli, kdy „se domnívají“. Proč? Protože jsme v Česku, vládnou nám nemehla a nemůžeme se tedy ničemu divit.

Co může být výsledkem hloupé taktiky? Celorepublikové rizikové skóre se už sedm dní nemění a drží se na 57 bodech. Riziko nestoupá, ale ani neklesá. Křivka grafu je vodorovná. Hádanka: Jakým směrem se křivka grafu otočí, až se od čtvrtka zásadně uvolní opatření, která ji drží na současné úrovni? Pokud někdo věří tomu, že otevření obchodů, restaurací a škol povede k většímu uklidnění epidemie, která už týden balancuje na hraně mezi 3. a 4. pásmem, měl by vysvětlit, proč je držel tak dlouho zavřené. Nehrozí ale mnohem spíš, že čísla začnou zase narůstat, epidemie nabere na síle a za dva týdny budeme znovu zavírat to, co se teď otevře? Nezadělala vláda na hezké zavřené Vánoce?

Možná ne. Možná se situace zlepšuje, i když PES ukazuje už týden neměnné hodnoty. (Možná je mizerně nastavený a nepostihuje skutečný vývoj, čemuž bych se ani trochu nedivil.) Vláda ale měla možnost se tomuto „možná“ vyhnout – počkat do středy a rozhodnout na jistotu. Kdyby se její předpoklad ukázal správný, na výsledku by se nic nezměnilo – otevřelo by se ve čtvrtek. Rozdíl by byl jen v tom, že bychom mohli mít pocit, že o nás ministři rozhodují na základě skutečných dat, nikoliv na základě „domníváme se“. Uznávám ale, že to bych chtěl od ansámblu vedeného chaotem, který se alibisticky bojí i jen vystoupit na zásadní tiskové konferenci, skutečně příliš.