Video placeholde
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou ministr školství Robert Plaga (vlevo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku jsou ministr školství Robert Plaga (vlevo) a ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.
Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.
22
Fotogalerie

Ministr lhář! Den zapíral jako kluk, než petici proti Babišovi přiznal. S obnovou důvěry je k smíchu

Přesně 29 hodin ministr zdravotnictví Jan Blatný lhal a mlžil o tom, zda podepsal před dvěma lety petici Chvilka pro rezignaci za odstoupení premiéra Andreje Babiše. Přiznal se až dnes v půl osmé večer na tiskové konferenci po jednání vlády, když ho však předem usvědčili novináři a Babiš veřejně prohlásil, že mu Blatného podpis nevadí. Ani na opakované dotazy však ministr neřekl, zda s myšlenkami výzvy stále souhlasí.

V petici Blatný podepsal mimo jiné to, že premiérem nemůže být trestně stíhaný člověk, který je navíc evidovaný jako agent StB. Reflex na to jako první upozornil již včera. Podrobnosti najdete zde.

Na tiskové konferenci po svém jmenování ve čtvrtek ve 14.30 ale Blatný svůj podpis fakticky zapřel. "Ne," odpověděl na otázku, zda může potvrdit či vyvrátit, že podepsal petici proti Babišovi. Pravdivé odpovědi se vyhýbal i v pozdějším rozhovoru pro server Novinky.cz. Více o tom, jak se ministr snažil zakrýt pravdu, se dočtete tady.

Reportéři webu DeníkN ovšem v pátek dopoledne zjistili, že petice byla skutečně podepsána z Blatného e-mailu. Premiér Babiš mezi tím veřejně prohlásil, že mu případný ministrův podpis pod Chvilkou pro rezignaci nevadí a nebude z toho dělat žádné závěry. Přesto se ještě na páteční odpolední tiskovce ministerstva zdravotnictví Blatný kroutil jako žížala na háčku a odmítl na dotazy ohledně autenticity svého podpisu odpovídat.

Až když už byly kauzy plná všechna tuzemská média a důkazy byly prakticky nezvratné, přestal Blatný kličkovat jako uličník a večer se konečně přiznal.

"Když jsem byl na své první tiskové konferenci dotazován, tak mne ta otázka zaskočila, tak jsem reagoval tak, jak jsem reagoval," vysvětloval svoji první ministerskou lež. "Následně jsem v rozhovoru odpovídal váhavě, protože si člověk nemusí přesně pamatovat vše, co bylo před dvěma roky. V noci se se mnou spojili zástupci Milionu chvilek pro demokracii, potvrdili mi můj podpis a tudíž vám tady říkám, že ano, že jsem tu petici podepsal," pokračoval dál ve vysvětlování, které místy působilo jako naučená básnička a neslo řadu znaků Babišových PR manažerů Marka Hanče a Marka Prchala.

Proč je tedy Blatný teď ve vládě člověka, kterého dříve velmi ostře kritizoval a vyzýval k odstoupení? S premiérem si prý ještě před jmenováním ministrem řadu věcí otevřeně vyříkali. "Zásadní je, že když jsem byl požádán jako odborník, jestli nepomohu, tak v tu chvíli pro mne tato věc byla důležitější, než nějaké případné další záležitosti," doplnil Blatný.

Opakovaně pak ministr čelil otázkám, zda nadále zastává ideály, s nimiž je spojena iniciativa Milion chvilek pro demokracii - tedy mimo jiné ostré odmítání Babiše jako premiéra. Zde mu však už zřejmě nikdo předem nepřichystal odpověď, a proto skončil opět u vyhýbavého kličkování a nedůstojného mlžení.

Po dvou dnech, kdy je Blatný ve funkci, tak o něm můžeme říci následující: Zatím se nezdá, že by pevnost názorů a rovná páteř byly jeho silnou stránkou. Stejně jako otevřenost a pravdomluvnost. Zcela rozhodně prokázal obrovskou komunikační neobratnost - kdyby byl tak, jako na dnešní večerní tiskovce, odpověděl o den dříve, případně alespoň v pátek ráno, vyhnul by se jistě polovině negativní publicity. Jen polovina lidí by si tak teď myslela, že ministrem zdravotnictví se stal člověk, který sice mluví o obnovování důvěry, ale věřit se mu bohužel moc nedá.